Lenovo Smart Paper vs remarkable 2

Remarkable 2 vs Lenovo Smart Paper, welke moet je kopen

De Remarkable 2 is een bijzonder succesvol apparaat. Een eigenwijs bedrijf dat een prima product op de markt heeft gezet. Andere merken zien dit succes en gaan ook een dergelijk product ontwikkelen. Zoals de Lenovo Smart Paper.

Specificaties vergelijking

Voor dat we kijken naar het gebruik, vergelijken we eerst even de specificaties.

Afmetingen en gewicht

Lenovo Smart Paper : 195 mm x 226 mm x 5,5 mm, 408 gram
Remarkable 2: 187 x 246 x 4.7 mm, 403,5 gram

Scherm

Lenovo Smart Paper : 10.3 inch, 1872 x 1404 ,227 ppi
Remarkable 2: 10,3 inch, 1872 x 1404 resolution 226 ppi

De Smart Paper heeft wel een backlight functie en dat is iets wat ik wel is op de Remarkable.

Processor en geheugen

Lenovo Smart Paper : Android, Rockchip RK3566 Processor (1,80 GHz ), 4 GB LPDDR4X, 64 GB eMMC 5.1
Remarkable 2: Eigen systeem, 1.2 GHz dual core ARM, 1 GB LPDDR3 SDRAM met 8 GB internal storage

De Lenovo Smart Paper heeft betere specs wanneer het gaat om het werkgeheugen en de opslag. Dat laatste moet wel omdat een van de bijzondere punten is de opslag van eBooks. Het grootste verschil zit hem natuurlijk in het besturingssysteem. Lenovo heeft hierbij voor Android gekozen.

Lenovo Smart paper vs Remarkable 2

Pen

Lenovo Smart Paper : Elektromagnetische resonantie (EMR), 4096 niveaus voor kantel- en drukgevoeligheid.
Remarkable 2: Special high-friction pen tip, Tilt detection, 4096 niveaus voor kantel- en drukgevoeligheid

Beide modellen leveren reserve tips mee. Bij de Lenovo Smart Paper zijn dat er 5 bij de Remarkable 2 zijn dat er 8.

Snelheid

Wanneer we bij deze apparaten praten over de snelheid dan gaat het over twee dingen. Het openen van een document en de ‘lag’ die er optreed tijdens het schrijven,

Op een dergelijk apparaat zul je meestal een notitieboek openen. Daar is de Remarkable sneller in dan de Smart Paper. deze doet er toch we; 30-40% langer over. Daarbij komt ook nog dat het notitieboek van de Remarkable meer dan 60 pagina’s had en de Smart Paper maar een.

Nog veel belangrijker dan het openen van een document is de snelheid van het schrijven. De meest gehoorde klacht van het schrijven op een beeldscherm is de lag. Dat wil zeggen dat jij wat jij schrijft met vertraging op het beeldscherm komt. Dat is ontzettend irritant.

De Remarkable wordt er om geprezen dat deze snelheid geweldig is. In mijn tests loopt de Smart Paper gelijk met de Remarkable 2. En dat is een goede prestatie.

Interface

We hebben te maken met een digitaal notitieboek. Daar moet je niet te eel handelingen voor moeten verrichten. Een papieren boek is namelijk zo simpel als het maar kan zijn.

De Smart Paper van Lenovo kiest voor een iets andere opzet dan de Remarkable 2. Zodra je een notitieboek opent dan zie gelijk aan de linkerkant alle mogelijkheden van de soorten pennen. Bij de Remarkable 2 moet je om van pen te veranderen eerst het icoon aantikken en dan selecteren. In deze pop-up box zit ook de lijndikte. Dat laatste zit bij de Lenovo weer onder het icoon van de soort pen. Deze roep je op om er lang op te drukken (longpress).

Lenovo Smart paper vs Remarkable 2

Het is een kwestie van smaak. Wanneer je het aan mij vraagt, en dat doe je. dan hou ik meer van de Remarkable 2 interface. Deze is rustiger en je hebt minder afleiding door de icoontjes. Nogmaals, dat is mijn mening.

Stem notities

De Lenovo Smart paper heeft wel iets wat de Remarkable 2 niet heeft. Je kunt bovenaan de pagina een stemnotitie opnemen. Het apparaat heeft twee microfoons, maar geen speakers. Afluisteren moet dus via Bluetooth en een gekoppelde headset of een speaker.

Smart paper

Deze notities zou je kunnen gebruiken om een college of interview op te nemen. Zo kun je later nog terugluisteren en je notities aanvullen. Persoonlijk vind ik dat een mooie toevoeging, al twijfel ik of ik het zou gebruiken.

Apps/Web

Beide modellen hebben een app waarmee je je notities kunt lezen en documenten kunt uploaden. Alleen de Remarkable 2 gaat nog verder.

Er is een hele fijne web integratie. Je kunt inloggen op my.remarkable.com en daar alles regelen wat betreft aansluiten van clouddiensten en het uploaden en downloaden van bestanden. Wanneer dat niet genoeg is kun je ook een Windows of Mac-app downloaden. Daarmee kun je ook je notities syncen naar een groter scherm door middel van screen share.

Remarkable 2 Chrome extension

Daarboven is er nog een browserapp voor Chrome. Hier kun je content mee opslaan op je Remarkable 2 en later teruglezen.

Samenwerken met andere apps

Beide digitale notitieboeken kunnen gebruik maken van Google Drive, de Remarkable 2 doet daar nog OneDrive en Dropbox bij. Het is mij niet gelukt de Google Drive bestanden te benaderen op de Lenovo Smart Paper vanwege een netwerkfout.

Omdat de Lenovo Smart Paper gebaseerd is op Android staan er een aantal apps op het apparaat. Er is een e-mail client, een kalender die alleen maar de datum aangeeft en geen afspraken en dergelijke, een klok, rekenmachine, WPS Office, Ebook Reader en Firefox.

Met de browser kun je webpagina’s bezoeken. Op een e-ink scherm is dat altijd behelpen en het geeft heel veel ongemak met het laden van afbeeldingen.

eBooks

Beide toestellen kunnen eBooks lezen maar alleen de Smart Paper heeft een connectie met een dienst. Dat is Ebooks.com en daar kun je de boeken kopen en downloaden op de Lenovo Smart Paper. Dat is fijn wanneer je het niet erg vindt om alleen Engelstalige boeken te lezen.

Conclusie

Aangeven welk product beter is, dat is moeilijk en dat moet iemand zelf beslissen. Ik werk nu al een paar jaar met de Remarkable 2 en ben nog steeds erg blij met dit apparaat. Je koopt een dergelijk apparaat om digitale notities te maken, de rest is bijzaak.

De Remarkable 2 is wat dat betreft qua interface totaal gericht op het gebruik als digitaal notitieboek. Bij de Smart Paper is het bijvoorbeeld moeilijker om terug te gaan. Dat doe je door swipe maar dat moet je eerst wel uitvinden. Bij de Remarkable 2 heb je en een button en je kan swipe gebruiken.

De Lenovo Smart Paper heeft daarnaast wel een aantal handige extra’s. Denk daarbij aan de backlight, de browser en de stemnotitie met Bluetooth.

Remarkable 2 kopen

De Remarkable 2 kun je kopen op de website van Remarkable voor € 428 en dan heb je de pen maar geen folio. Je kunt ook op BOL terecht voor de Remarkabe 2, maar dan ben je waarschijnlijk iets meer kwijt.

Lenovo Smart Paper

De Lenovo Smart paper koop je voor € 499 op BOL. Dat is inclusief de pen en een folio.

Lenovo Smart paper met folio

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.