4DX

Review: Film kijken in een 4DX zaal bij Pathé de Kuip

Enige tijd geleden schreven we al over de komst van een zaal met 4DX bij onder andere Pathé de Kuip in Rotterdam. De extra technieken moeten een extra dimensie toevoegen aan de ervaring van de film. De redactie van Nozie heeft Deadpool 2 in deze zaal bekeken en dit zijn onze ervaringen.

4DX

4DX staat voor de ervaring van de bezoeker in 4 verschillende dimensies. Hiervoor worden er twintig verschillende effecten toegevoegd aan de film. Deze effecten kunnen bewegende stoelen, weer simulaties of zelfs geuren zijn. Deze sensaties worden via de stoel voor je op je af geschoten. Water door middel van een spray, geur door middel van een nozzle.

Wij namen de proef op de som in Pathe de Kuip in Rotterdam met een vertoning van Deadpool 2. Een 4DX-zaal ziet er iets anders uit dan een conventionele zaal. Aan het plafond hangen extra lampen en windmachines en de stoelen zijn groter en uitgerust met allemaal gadgets. De stoelen laten zich het makkelijkst omschrijven als kappersstoelen. Ze zitten in eerste instantie lekker maar het feit dat je iets opgetrokken zit met je voeten gaat later wel irriteren. Daarnaast is de bekleding op de armleuning nier comfortabel en had ik een blaar op mijn elleboog van het schuren. Dat het materiaal anders is is logisch omdat er zo nu en dan een spray met water over je heen geschoten wordt.

stoelen 4DX
stoelen 4DX

Tijdens de Deadpool-film kregen we continu de gebeurtenissen op scherm ook door via de stoel. Wanneer de hoofdpersoon een stoot in zijn rug kreeg dan was het net of iemand aan de achterzijde van je stoel zijn knieën in de stoel zette. Steeg je op met een vliegtuig dan kantelde de stoel mee en de kogels die op je afgevuurd werden geïllustreerd door ‘pufjes’ met wind vanuit de stoel. Ook aan het plafond hangen apparaten die een extra effect kunnen verzorgen. Een stroboscoop voor de ontploffingen en een windmachine. In de voorvertoning en demonstratie van 4DX kregen we zelfs geur op ons afgespoten.

4DX apparatuur
4DX apparatuur

Is het leuk?

Een kaartje voor een film in de 4DX-zaal kost 15 euro en dat is toch 50% meer dan een kaartje voor een 2D-vertoning. Dan is het de vraag of dat het allemaal waard is, en ons antwoord is ja. De extra effecten zijn een leuke aanvulling op het kijken van de film en soms ontzettend lachwekkend. Af en toe had ik het gevoel dat er gewoon een random effect geprogrammeerd werd en kon ik de connectie niet maken met de gebeurtenissen op het scherm. Het is zeker nog een techniek die verder kan groeien en waarschijnlijk meer tot zijn recht komt met een Virtual Reality-bril op je hoofd. Een bezoek aan de 4DX-zaal is zeker een extra ervaring en ontzettend leuk om mee te maken.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.