Salderingsregeling zonnepanelen blijft bestaan dus je gaat meer betalen

De Eerste Kamer heeft na stemming besloten dat de salderingsregeling voor zonnepanelen voorlopig niet afgebouwd zal worden.

Salderingsregeling

Wanneer je zonnepanelen hebt dan wek je vaak meer stroom op dan je op dat moment gebruikt. Dat extra stuk stroom geef je af aan het elektriciteitsnet dat noemen we terug leveren. De maatschappij waarbij je aangesloten bent moet je daarvoor compenseren. Ze trekken dat heel wat je terug geleverd hebt af van het deel wat ze aan je geleverd hebben, waarna je betaald over wat je uiteindelijk gebruikt hebt. Dat noemen ze salderen. Belangrijk hierbij is dat je van de leverancier dezelfde prijs terugontvangt als dat je betaald hebt.

De Nederlandse regering wilde de salderingsregeling afbouwen omdat deze niet eerlijk is voor de niet-zonnepanelen bezitters. Deze steeds kleiner wordende groep draait op voor de kosten. En hoe kleiner de groep, hoe hoger de kosten per huishouden.

Toch meer betalen

Door de stemming blijft deze salderingsregeling voorlopig bestaan. Dat betekent niet dat je als bezitter van zonnepanelen weer geld gaat verdienen. Onder aanvoering van VandeBron gaan steeds meer bedrijven extra geld rekenen aan bezitters van zonnepanelen. Het terug leveren van stroom kost geld en het is volgens de bedrijven niet eerlijk om deze kosten ook te laten betalen door de niet-zonnepanelen bezitters.

Thuisbatterijen

De installateurs van zonnepanelen zullen blij zijn dat er eindelijk duidelijkheid is. De markt voor zonnepanelen was behoorlijk ingezakt als reactie op de plannen om de regeling af te gaan bouwen.

Het is wel een klap voor de ontwikkeling van de thuisbatterijen. Steeds meer bedrijven betreden de markt en brengen compacte en vooral slimme thuisbatterijen die de juiste balans vinden tussen gebruik en terug leveren.

Photo by Karsten Würth on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.