Helft Nederlandse huishoudens heeft een slimme meter

Onderzoek door Multiscope heeft aangetoond dat de helft van de Nederlandse huishoudens een slimme meter heeft.

Slimme meter

Volgens internationale afspraken moet er op 31 december 2020 80% van de gas- en electrameters vervangen zijn door slimme exemplaren. Het afgelopen jaar is het aantal slimme meters met 18% gestegen. Men moet dus nog 30% voorzien van een nieuw apparaat om de Europese richtlijn te halen.

De provincie Utrecht heeft met 59% de meeste mensen weten over te halen om een dergelijke meter in huis te halen. De provincie Friesland staat helemaal onderaan met 44%.

Weigeren

Niet iedereen wil meedoen aan dit stukje innovatie. Tot nu toe hebben 500.000 huishoudens een dergelijke meter geweigerd. De meest genoemde reden is dat men geen toegevoegde waarden ziet. Ook zeggen veel ‘ weigeraars’ dat ze de slimme meter onbetrouwbaar vinden of dat ze zonnepanelen gebruiken.

App

Een van de grote voordelen van een dergelijke meter is dat je het stroom- en gasverbruik kunt volgen. Maar 26% van de ondervraagden heeft een app geinstalleerd op een smartphone of tablet om het verbruik te volgen. De app van Eneco is daarbij het meest gebruikt.

De slimme meters worden geïnstalleerd door Stedin. Op deze website kun je zien wanneer jou woning aan de beurt is .

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.