Rolstoel

Slimme toegang laat mensen langer thuis wonen

Het is beter voor ouderen en zieken dat ze zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. De hedendaagse techniek kan daar een grote rol in spelen, ook de techniek van slimme toegang kan mensen helpen.

Nuki is een bedrijf dat slimme sloten maakt. Zij gaan samenwerken met Meable en Espria Ledenvereniging is een experiment op het gebied van toegang.

Meable is een app die via het slimme slot van Nuki een bewoner en bezoeker met elkaar verbindt. In de app bepaalt de bewoner vooraf eenmalig wie wanneer toegang tot zijn woning krijgt en Meable doet de rest. Toegang wanneer dat nodig is en de bewoner houdt de controle.

Veiligheid

Mensen die slecht ter been zijn kunnen vaak niet de deur open doen. Daarvoor worden er sleutelkluisjes opgehangen waartoe de verzorgers of bezoekers toegang hebben.

Veel van deze sleutelkluisjes zonder het SKG keurmerk zijn echter inbraakgevoelig. Per jaar worden er 800 van dit soort kluisjes gekraakt waarna alle sloten op het huis moeten worden vervangen. Daarnaast geeft het ook een gevoel van onveiligheid.

Met het slimme slot van Nuki zie je aan de buitenkant niks en is er dus geen gevaar voor de veiligheid. Belangrijker nog, er is geen gedoe met sleutels, sleutelkluisjes of sleutelcodes. Via Meable, het platform dat bewoner en bezoeker met elkaar verbindt, ontvangt de bewoner (of het familielid) een bericht op het moment dat iemand naar binnen gaat en weer vertrekt. Zo houdt de bewoner altijd zelf toezicht!

De techniek is erg handig, de gebruiker hoeft alleen maar zijn smartphone bij de hand te houden en hij of zij kan naar binnen. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor bezorgers van maaltijden en medicijnen.

Voordelen van Slimme toegang

Een van de grootste voordelen van Slimme toegang is dat men langer thuis en zelfstandig kan blijven wonen. Daarnaast geeft het een gevoel van veiligheid dat iedere verzorger of andere professional altijd naar binnen kan wanneer dat nodig is. De app kan ook zien wanneer iemand naar binnen gaat of ging en op welk tijdstip. Een slot is niet zichtbaar en een sleutelkluisje wel. Het niet zichtbaar zijn verlaagt de kans op inbraken.

Photo by Doug Maloney on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.