Adidas Speedfactory

Dit is de nieuwe ‘Speedfactory’ van Adidas, voor gelimiteerde series

Mode was vroeger vrij eenvoudig. Je had een aantal collecties per jaar, die produceerde je en daar hing je de winkels mee vol. Tegenwoordig moet het allemaal sneller ook bij Adidas.

Adidas Speedfactory

Tegenwoordig wil de klant meerdere collecties per seizoen zien. Winkels als H&M wisselen daarom veel sneller van collecties. Dat brengt hele hoge kosten met zich mee maar vooral ook uitdagingen wat betreft tijd en transport.

Ditzelfde ondergaat Adidas, ook de klanten van dit sportmerk willen meer en ze willen het snel. Vooral wanneer het gaat on schoenen is er veel vraag naar nieuwe aparte collecties. Om snel in te kunnen springen op nieuwe collecties en trends heeft het bedrijf een nieuw soort fabriek geopend. Ze noemen het een ‘speedfactory’ en het is een locatie waar een schoenenlijn gefabriceerd kan worden die dat zelfde seizoen nog in de winkels zal liggen.

 Adidas AM4NYC
Adidas AM4NYC sneaker made by the Atlanta Speedfactory. source Adidas

In Atlanta (Verenigde Staten) heeft Adidas een dergelijke ‘speedfactory’ neergezet. Omdat deze in de Verenigde Staten staat kan het ook snel gelimiteerde collecties op plekken binnen het land krijgen. Een voorbeeld is de AM4NYC (Adidas made for New York City), een model schoen die speciaal gemaakt is voor de straten van New York. Deze lijn is geproduceerd in de volledig digitale fabriek in Atlanta waar een bescheiden aantal van 150 medewerkers de machines bedienen.

Het proces is zo geautomatiseerd dat de fabriek zelfs per paar veranderingen kan aanbrengen aan een schoen. Dus de fabriek kan ook een paar schoenen voor een individu maken wanneer hij of zij daar de kans voor krijgt. De twee ‘speedfactories’ (er staat er nog 1 in Duitsland) moeten een miljoen paar per jaar gaan maken. Dat klinkt veel maar het is maar een fractie van de 403 miljoen paar die het bedrijf jaarlijks op de markt zet.

Bron: BusinessInsider

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.