Sporters jong en fit en toch in het ziekenhuis

De schrik zit er weer goed in bij alle sporters van Nederland. Ajaxied Nouri zakte ineen tijdens een oefenwedstrijd tegen Werder Bremen. Na een intensiefe behandeling op het veld is hij met de helicopter naar het ziekenhuis gebracht. Hoe kan het toch dat zo een jonge gezonde sporter dit overkomt.

Hartritmestoornissen

De eerste informatie over de Ajaxied is dat hij onwel werd door hartritmestoornissen. Wat is een hartritmestoornis?

Het hart is eigenlijk een grote spier die door het regelmatig samentrekken het bloed door het lichaam pompt. De hartslag wordt ‘aangezet’ door kleine elektrische prikkels in het hart zelf. Wanneer daar afwijkingen in zijn heb je een hartritmestoornis.
Een hartritmestoornis kan vrij onschuldig zijn of erg ingrijpend zoals we bij Nouri hebben gezien.

Komt deze ziekte nu meer voor bij sporters? In dit Belgische artikel zien we dat men wel vermoed dat duursporters meer of vaker last hebben van deze kwaal. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan maar het is ze nog steeds niet gelukt om dit te bewijzen.

Is sporten dan ongezond?

Ja en nee want alles “waar TE voor staat is slecht”, dus TEveel sporten is ook slecht. Het lijkt een simpele regel maar waar licht de grens? Vaak geeft het lichaam wel een signaal dat je over de grens gaat, spierpijn, oververmoeidheid en degelijke zijn signalen dat het niet goed gaat.

Het is bewezen dat hardlopers minder kans hebben op vroegtijdig overlijden, maar dan moeten ze zich wel aan een regel houden.

Deze regel is niet te ver en niet te hard. Wanneer een hardloper meer dan 30 kilometer per week loopt keren de kansen van het vroegtijdig overlijden juist tegen zich. Het is beter om een aantal keer verspreid door de week hard te lopen met een maximum van 30 kilometer per week.

Immuunsysteem

Wanneer je heel erg hard sport dan beschadig je je immuunsysteem in plaats van dat je het opbouwt. Het systeem heeft daarna tijd nodig om het te herstellen. Geef je het lichaam deze tijd niet dan maak je de kans groter dat je ziek zal worden door een infectie.

Ander onderzoek heeft ook bewezen dat sporters meer kans maken op een verkalkte kransslagader dan bij mensen die minder tot niet sporten. Daarintegen is de type van verkalking weer gunstiger dan bij andere mensen.

Conclusie

Voor zover wij een conclusie kunnen trekken, teveel sporten is niet goed. Je moet je lichaam de tijd geven om te herstellen en je moet naast het sporten ook aandacht besteden aan voeding en rust.

Sport je wel heel veel en zoek je de grens op, zorg dan dat je de juiste begeleiding hebt en je jezelf regelmatig laat controleren, En zelfs dan heb je nog de kans op wat de Ajaxied overkwam op het veld.

Mocht je twijfels hebben, je voelt je moe en vervelend zelfs al sport je veel, ga naar de dokter. Vertrouw niet alleen wat  je op het internet leest of je vrienden in de sportschool zeggen.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.