Apple Play Fair

Spotify dient klacht in tegen Apple App Store

Spotify klaagt bij de EU over de oneerlijke concurrentie van Apple. Het bedrijf uit Cuppertino zou de concurrentie weghouden van het eigen platform met een set eigen regels. Dit om de downloads en het gebruik van Apple Music te promoten.

Spotify klaagt Apple aan

Wanneer je een app in de Apple App Store hebt staan waarmee je digitale goederen verkoopt zoals muziek en films moet je een gedeelte van elke verkoop afstaan. Dat gedeelte is met 30% erg fors. Spotify moet dit elke maand voor elke gebruiker afstaan die een abonnement via de App Store heeft afgesloten. Deze afdracht van 30% is mogelijk omdat je in de Apple Store alleen kunt betalen via de eigen systemen van Apple. Andere betaalmethoden worden geweerd.

Lees ook: Spotify koopt podcastbedrijven

Deze 30% zorgt ervoor dat Spotify eigenlijk zijn prijzen voor iOS-gebruikers die het abonnement aanschaffen via de Apple App Store moeten verhogen. Dat is natuurlijk onwenselijk. Daarom heeft het bedrijf besloten om de mogelijkheid om een abonnement af te sluiten uit de app te halen.

De uitleg van Spotify in een video

Het zit Spotify zo hoog dat het naast een video (zie hierboven) zelfs een complete website heeft gemaakt.

Naast de problemen rondom de betalingen weert Apple Spotify en andere diensten van zijn diensten op Siri, Homepod en Apple Watch.

Als laatste zegt Spotify dat er meerdere maatregelen zijn waardoor het zeer moeilijk is voor een bedrijf om te concurreren met Apple op het eigen platform. Zo beperkt men de communicatie tussen app en gebruikers tot het gebruik van de kanalen van Apple.

Oneerlijke concurrentie

Spotify heeft een klacht ingediend bij de Europese commissie. Volgens het Zweedse bedrijf zorgt het bedrijf uit Cuppertino voor oneerlijke concurrentie door de hierboven beschreven regels. Spotify eist het volgende:

1.

Volgens Spotify moet een appwinkel neutraal zijn en geen apps voorrang mogen geven. Voor iedereen zou dezelfde set van regels moeten gelden.

2.

Daarnaast moet de gebruiker van een appwinkel een ruime keuze in betaalmogelijkheden moeten hebben. Deze gebruiker moet niet gedwongen worden om betaalsystemen te gebruiken die discriminerende tarieven hanteert.

3.

Als laatste zegt Spotify dat het niet mogelijk moet zijn dat Apple kan bepalen hoe een bedrijf met een app in de Apple App Store contact opneemt met zijn gebruikers en andersom. Daarnaast moet het mogelijk worden dat gebruikers op het platform van Apple ook gebruik moeten kunnen maken van de kortingsacties die Spotify zo nu en dan heeft.

Bron: Engadged

Tags:

  • Ik ben nergens echt goed in, maar kan veel een beetje. Schrijft en maakt op het internet. Hobby is werk en werk is hobby. Tech is cool en een lifestyle. Social is niet meer dan leven op een andere level.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ads