Stadia banner

Stadia, streamingplatform voor games

Gisterenavond heeft Google tijdens een ontwikkelaarscongres een nieuw project aangekondigd. Stadia is een gamesstreamingplatform dat de potentie heeft om Microsoft en Sony erg bang te maken.

Stadia

Google beschikt over grote datacenters met een enorme rekenkracht. Deze kracht gaat het bedrijf nu inzetten voor games met de nieuwe dienst. Stadia maakt met mogelijk om een game te spelen in de chromebrowser zonder ook maar iets te downloaden.

Stel je voor dat je in een artikel of op YouTube iets ziet of leest over een nieuwe game. Dan zal je daar een link aantreffen waarmee je direct de game kunt spelen. Je klikt en de game zal gelijk worden opgestart. Dat kun je niet alleen op je laptop doen maar ook op je smartphone, televisie en een tablet.

Om een game te spelen is er heel veel rekenkracht nodig. Normaal zit die rekenkracht in je console of je computer. Stadia gebruikt de rekenkracht van de cloud en daarom kun je de meest zware games op de meest eenvoudige computer spelen.

Controller

Een game speel je met het toetsenbord of met een controller. In het eerste geval gebruik je gewoon je laptop of desktop. Wat betreft de controller heeft Google het mogelijk gemaakt dat je de controllers van consoles als XBox en Playstation ook met Stadia kunt gebruiken.

De controller voor Stadia

Ook heeft men een eigen controller ontworpen. Deze lijkt op de controllers van XBox en Playstation maar heeft een aantal extra knoppen. Zo is er een share-knop waarmee je leuke momenten kunt delen op social. Ook is er een Google Assistent-knop waarmee je hulp kunt vragen wanneer je vast zit in een game.

Netflix voor games

Stadia werd aangekondigd op een congres voor gameontwikkelaars. Deze gaan de komende maanden aan de slag om hun games ter beschikking te stellen voor het nieuwe platform. Google heeft beloofd dat we deze zomer meer zullen horen en dat Stadia nog in 2019 van start zal gaan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.