Is Threads het waard om je tijd in te steken?

Twitter is de ‘OG’ van Social Media maar het gaat al jaren niet goed met het platform. Verkeerde keuzes, en recent een nieuwe eigenaar die er op zijn zachtst gezegd een zooitje van maakt hebben niet echt geholpen. Meerdere platforms proberen de rol van Twitter/X over te nemen. een van die platforms is Threads.

Gaat Threads het winnen van Twitter/X?

Mastodon en Bluesky zijn twee van de platformen die net als Twitter/X op teksten gebaseerd zijn, en niet op video en foto. Sinds kort kunnen we in Europa ook gebruik maken van Threads en de eerste geluiden zijn positief. Gaat het Threads lukken om een veel gebruikt platform te worden.

Wat is Threads?

Met Threads heeft Meta (moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram) een Twitter/X-kloon gelanceerd. Op dit netwerk communiceer je voornamelijk via tekst, links en foto’s.

Social Media is de laatste 15 jaar veranderd en dat komt door de gebruikers. Deze zijn (logisch) kritischer geworden en springen niet zomaar weer op elke nieuwe trend. Er zijn een aantal belangrijke factoren die aan het succes kunnen bijdragen van aan dit sociale netwerk. En deze hebben allemaal met de gebruiker te maken.

Zitten mijn vrienden op Threads?

Een netwerk is alleen leuk wanneer er mensen zijn die je kent. Anders is het net een feestje waar alle andere bezoekers vreemden zijn. Threads is gebaseerd op Instagram en wanneer je gebruik maakt van het netwerk kun je ervoor kiezen diegene die je op Insta volgt ook op Threads te volgen.

Wanneer anderen dat ook doen heb je snel aanspraak en ontmoet je ook weer snel andere mensen. Dat maakt een netwerk leuk, gezellig en nuttig. Wanneer je al een Instagram account hebt ga je dus ook sneller contacten krijgen op Threads.

Het is het platform heel snel gelukt om boven de grens van 100 miljoen gebruikers te komen.

Adam Mosseri

Adam Mosseri is de ‘baas’ van Instagram en Threads

Hoe zit het met het algoritme?

In de app en in de browser heb je net als bij Twitter/X een feed. Hierin zie je alle posts van diegene die je volgt. Daarnaast stelt het algoritme van Threads je een aantal posts voor op basis van je interesses en de andere accounts die je volgt.

Daarnaast kun je kiezen voor de chronologische feed waarin je alleen de posts van diegene die je volgt kunt lezen. Hier komt geen algoritme aan te pas en het ligt aan de omvang van je netwerk hoe veel je daar kunt lezen.

Hoe Meta/Threads omgaat met het algoritme is grotendeels bepalend voor de toekomst van Threads. Veel Twitter/X gebruikers gaan daar weg vanwege de content die ze voorgeschoteld krijgen. Feit is dat er veel negatieve, sommige zeggen ook wel ‘haat’, posts in je timeline terecht komen. Meta heeft geen goed trackrecord met algoritmes en dergelijke. Het cambridge schandaal is daar een goed voorbeeld van.

Hoe gaat de media om met Threads?

Het mainstream succes van Twitter kwam door de grote media die het netwerk gingen gebruiken. Wanneer er iets groots gebeurde in de wereld dan las je dat als eerste op Twitter. Grote nieuwsplatformen gebruikten Tweets in hun reportage, zowel op in woord als op bijvoorbeeld televisie. Bekende wereldburgers deelden hun nieuws via hun Twitteraccount, vaak voordat er een officieel persbericht was.

Wanneer we op de grote websites en bijvoorbeeld op TV Threads gaan terugzien zal ook de populariteit en de relevantie gaan toenemen.

Geen reclame (op dit moment)

Wanneer je door Threads heen scrolled dan zal het je opvallen dat je niet wordt lastiggevallen met advertenties. Een verademing, maar het is de vraag hoe lang dit zo blijft. Er zal ergens geld verdiend moeten worden. Nu de regels voor het opslaan van data en maken van profielen steeds strenger worden zal er ooit ergens een verdienmodel moeten komen. Geniet er nu nog maar van.

Threads logo

Fact Checking op Threads

Alles op Threads is informatie. Het is belangrijk dat er geen valse of misleidende informatie wordt verspreid. Daarnaast is het belangrijk dat je als gebruiker wel een eigen beeld kan vormen.

Meta heeft op Facebook en Instagram al een dergelijk systeem in gebruik. Wanneer een stuk informatie als onjuist of misleidend wordt gemarkeerd, zal dat ook zo zijn op Threads. Momenteel worden Threads zelf niet gecheckt maar dat zal wel gaan veranderen.

Ook deze factoren zijn ook belangrijk

Het is enigszins verrassend maar Threads gaat zijn platform open stellen voor de Fediverse. Dat is een ingewikkeld verhaal maar het komt er op neer dat je Threads ook in andere apps. zoals Mastodon, kunt volgen en omgekeerd. Dit is de grote wens van onder andere de EU.

Als laatste zit Threads zelf aan het stuur van het eigen succes. Eigenlijk is alles aanwezig om Threads veel groter te maken dan het nu is en er een betekenisvol netwerk van te maken. Meta heeft diepe zakken dus wanneer ze de tijd nemen om goed na te denken over de vervolgstappen zien we Threads wel een succes worden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.