Vandaag is het de ‘Dag van de Fotografie’

We hebben heel themadagen en vandaag 19 Augustus is de dag van de fotografie. Geen enkel vak of zullen we het een kunstvorm noemen heeft zich zo ontwikkeld de laatste jaren. Fotografie is nu voor iedereen.

Dag van de Fotografie

Fotografie is een onderwerp dat een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt de laatste paar jaren. De eerste foto, of wat daar op leek, werd gemaakt in 1816, maar het duurde nog enkele jaren voordat er camera’s op de markt waren. In 1888 kwam de eerste ‘Kodak’ camera op de markt die redelijk betaalbaar was voor de consument van die tijd. Daarna ging het snel.

Eerste foto ooit gemaakt
Dit is de eerste foto ooit gemaakt…..niet echt bijzonder

De uitvinding en de ontwikkeling van de camera en het feit dat wij als mens beelden kunnen vastleggen is en was een grote gebeurtenis. Door de camera kunnen we nu de geschiedenis vertellen en laten zien. De fotografie heeft ons al zoveel gebracht en gaat ons nog zoveel brengen.

Eerste Nieuwsfoto ooit
Deze foto uit 1847 wordt beschouwd als de eerste nieuwsfoto ooit. Het laat een arrestatie van een man zien in Frankrijk.

De Fotograaf

Het vak van Fotograaf is veranderd. Vroeger was hij de vakman die overal voor gevraagd werd, want niemand kon goede foto’s maken behalve de vakfotograaf. Maar door de ontwikkeling van de digitale camera en vooral de prijs van de camera staat dat vak onder druk.

Iedereen met een digitale camera of een Smartphone kan foto’s maken. Door het mobiele internet en de sociale netwerken kan iedereen deze beelden ook direct delen. Maar dat zegt niets over de kwaliteit.

Maar nog steeds is Fotograaf een vak. De camera is alleen het middel waarmee de compositie wordt gemaakt. De oog van diegene achter de camera bepaald wat er op beeld komt en hoe. Een goed voorbeeld van zo een fotograaf die zijn vak verstaat is Brendan de Clerq.

Brendan de Clerq

Instagram

Op de Dag van de Fotografie is er ook plaats voor nieuwe media, want de wereld staat niet stil.De komst van Instagram heeft de Smartphone fotograaf een platform gegeven om zijn kunsten te vertonen. Alhoewel we nu (te) veel kattenfoto’s en baby’s zien op dit medium blijft Instagram een plek om mooie beelden te vinden.

Per dag worden er 52 miljoen foto’s gedeeld in Instagram…

Instagramfotograaf is de laatste paar jaar echt een ‘ding’ geworden. Diegene die uitblinken op Instagram hebben invloed en tienduizenden volgers en sommige kunnen er zelfs hun werk van maken omdat ze gevraagd worden door merken om content te produceren.

Zonder de ‘echte’ fotografen tekort te willen doen, geven we hieronder een aantal Instagramfotografen die schitterende content maken en het volgen waard zijn.

Groovy Pat

Patrick Smit is een mooi verhaal. Hij begon al met Smartphonefotografie met de allereerste camera’s op een smartphone. Nu schiet hij prachtige landschappen en is een veelgevraagd fotograaf. Check ook het account van zijn vrouw Linda, samen zijn ze prachtig.

Senns_less

Lijnen zijn belangrijk voor deze artiest, die lijnen moet je wel volgen wanneer je zijn foto’s ziet. Een man met een eigen expositie in Amsterdam Vondel CS, dat zegt veel over zijn kunst.

Vincent Demmenie

Rotterdams Finest, zo kun je Vincent Demmenie wel noemen. Schitterende foto’s, maar vooral zijn recente experimenten met beweging zijn echt fantastisch.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.