Voice, de stem, het is een instrument dat we al heel lang gebruiken. Sinds 50.000 jaar is het ook het middel waarmee we communiceren met elkaar. De stem leek op zijn retour door de opkomst van alle beeldschermen, maar de stem wordt weer belangrijker.
Voice
De stem is een prachtig apparaat vooral omdat we er mee communiceren. De woorden en intonatie maken duidelijk wat we willen en hoe we ons voelen. Hij kan ons en een ander ontroeren, boos maken en informeren.
Door de opkomst van de beeldschermen en e-mail, messengers en dergelijke hebben we elkaar vaak wijs gemaakt dat we steeds minder met elkaar communiceerden. Dat is natuurlijk niet waar, we communiceren steeds meer met elkaar, alleen dat gaat vaak via tekst in plaats van spraak.
Veel mensen mijden zelfs de telefoon wanneer het om bellen gaat. Terwijl het eerder de gewoonste zaak van de wereld was de telefoon te pakken voor een gesprek, is het nu eng en ongemakkelijk.

Verandering
De tijden gaan veranderen, de stem wordt als communicatiemiddel weer in ere herstelt. Daar mogen we Siri, Alexa en Google Assistant voor bedanken want deze slimme assistenten bedienen we met de stem en dat is toekomstbeeld meer. Google maakte onlangs bekend dat er een miljard apparaten zijn waar de Google Assistent op draait. Tel daar de assistenten van Apple en Amazon bij op en we komen op een nu al groot aantal apparaten die we met onze stem kunnen bedienen.
Voor Google zit de grootste verandering in de manier waarop we informatie zoeken en waarop zij deze daarna presenteren. Dat gaan we steeds meer via spraak doen, de jonge generatie groeit er zelfs mee op. De kinderen die de afgelopen paar jaar geboren worden zullen bij de #voicefirst generatie horen. Deze kids swipen niet meer op het televisiescherm, ze praten er tegen en verwachten dat er dan wat gebeurt.
We gaan dus meer zoeken via onze stem. We geven onze zoekterm niet meer op via de zoekbalk van Google.com maar we vragen het aan onze assistent. Het antwoord dat we terug krijgen is vaak ook in spraak maar dat hoeft niet altijd. Wanneer je het aan je browser vraagt via het microfoontje naast de zoekbalk krijg je de zoekresultaten in tekst en dat gaat vaak ook op voor je smartphone.

De slimme schermen zijn ook in opkomst. Dat zijn de slimme speakers voorzien van een scherm. Deze zullen je de informatie op een meer visuele manier gaan presenteren maar ook gecombineerd met een antwoord via audio.
De stem is ook veel sneller dan het typen. Op een toetsenbord kunnen we ongeveer 40 woorden per minuut maken, met de stem zijn dat er wel 120. Spreken is dus veel efficiënter
Hebben we straks geen schermen en websites meer?
Dat is een goede vraag maar wanneer we Star Trek en Google mogen geloven zal er altijd informatie blijven die we liever op een scherm lezen. Per slot van rekening heeft het weinig zin om je slimme assistent te vragen om een spreadsheet op te lezen, en dan hebben we het nog niet eens over het opzoeken van video en afbeeldingen.
Show Comments