Galaxy Fold

Vouwbare schermen lijken opeens weer heel ver weg

De concurrentie onder de bedrijven die smartphones maken is moordend. Men wel als eerst met een nieuw technologie in de winkel liggen om daarmee nieuwe klanten te trekken. Dat gaat helaas niet altijd goed.

Vouwbare schermen zijn de toekomst

Een paar jaar lang was er weinig tot geen grote visuele ontwikkeling op het gebied van de smartphones. De grootste stappen werden gemaakt met de camera, maar de vorm van de smartphone bleef hetzelfde. Rechthoekig en saai.

Men praat al jaren over schermen die je kunt samenvouwen tot een kleiner formaat of uitvouwen tot een groter formaat. Tot voor kort was er geen fabrikant die deze schermen zodanig kon maken dat ze op grote schaal van de lopende band konden rollen.

Daar kwam vorig jaar een eind aan toen Royole met een model kwam en de geruchten dat Huawei en Samsung een model op de markt zouden brengen. Daar begon de ellende want het is (blijkbaar) heel erg belangrijk om als eerste op de markt te komen met een nieuwe innovatie.

Samsung liet zijn toestel zien tijdens een ontwikkelaarsconferentie in de Verenigde Staten. Niet dat je er veel van kon zien want het was ontzettend dionker, maar het was genoeg om iedereen blij te maken.

De Huawei Mate X

Daarna was het de beurt aan Huawei, deze pakten de media in met een demo tijdens een belangrijk congres in Barcelona. Dat was nog steeds geen echte ‘hands-on’ omdat vrijwel niemand hem echt mocht aanraken. Het toestel werd behandeld als een kostbaar en fragiel stuk uit de zeventiende eeuw. Dat dat geen vertrouwen schept maakt ze niet uit, ze hadden weer een beetje voorsprong op Samsung.

De Koreanen pakten de leiding weer terug door als eerste ook daadwerkelijk op de markt te komen. Een select aantal journalisten kregen een sample om te reviewen, de datum waarop het toestel in de winkels zou liggen stond vast en op het hoofdkantoor van Samsung gingen de Champagne flessen open!

Oeps

Die flessen konden snel weer plaats maken voor veel koffie omdat er nachten doorgewerkt moest worden. Het sprookje veranderde in een nachtmerrie want de ene na de andere Fold kwam terug met een kapot scherm.

Blijkbaar had Samsung de reviewers niet duidelijk genoeg verteld dat ze de plastic laag niet van het scherm moesten trekken. Deze laag maakt onderdeel uit van het scherm zelf en na het verwijderen ging het scherm stuk.

MKHB Galaxy Fold
Ook deze bekende reviewer trok de beschermlaag van het toestel

Helaas voor Samsung was er niet alleen een probleem met de beschermlaag maar gingen andere schermen ook stuk zonder dat de laag verwijderd was. Crisis alom, de gang naar de winkels wordt uitgesteld en men moet op zoek naar het probleem.

Te snel

Het is niet de eerste keer dat Samsung zijn handen brand. Google maar eens op de Note 7 en dan kun je zien wat een stuk slecht werkende elektronica voor ellende kan veroorzaken.

Royole Flexpai

Het is een mooi streven om als eerste met een noviteit te komen, maar het is nog beter om zeker te weten dat het ook werkt. Neem een voorbeeld aan Apple, die zijn vrijwel nooit de eerste maar wachten de ellende van een ander af voordat ze het brengen. Dat ze daarna de arrogantie hebben om het als ‘eigen innovatie’ te brengen hoort bij het merk en van mij mag.

Wachten

Voorlopig moeten we het consument nog even doen met de harde niet buigzame schermen. Dat is helemaal niet erg want wanneer je bijna 2000 euro uitgeeft aan een Galaxy Fold wil je ook dat het werkt.

Banner: OneMoreThing

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.