Vouwbare schermen

De vouwbare smartphone is er al, maar niet voor jou

De afgelopen week was iedereen die maar iets betekend op het gebied van telecommunicatie in Barcelona. Daar vind elk jaar de MWC plaats een beurs waar elk bedrijf zijn nieuwe producten laat zien.

Vouwbare smartphone

MWC staat voor Mobile World Congress, en op deze beurs kom je alle grote merken tegen op het gebied van communicatie. Natuurlijk zagen we daar ook de makers van smartphones zoals Huawei, Samsung en Sony.

Deze bedrijven hebben een nieuwe innovatie waar ze elkaar mee willen aftroeven, de vouwbare smartphone. Na jaren van ontwikkeling zijn er eindelijk buigbare schermen en constructies die lang genoeg meegaan om in een toestel voor consumenten te stoppen.

Vooral Samsung en Huawei vechten samen een leuke ‘oorlog’ uit. Samsung heeft tijdens zelfs de presentatie van het belangrijkste toestel van het jaar gebruikt om zijn vouwbare smartphone maar als eerste te tonen.

Hands-on met de Huawei Mate X (androidworld)

Tijdens de bovengenoemde MWC werd de show gestolen door Huawei met zijn Mate X. Dit toestel is naast buigbaar ook nog eens heel erg dun door een ingenieuze constructie van het scharnier.

Techniek van de vouwbare smartphone

Een buigbare smartphone bestaat niet alleen uit een scherm dat buigt maar ook uit een zeer complexe scharnier die die buiging moet begeleiden. Het buigbare scherm kan geen scherpe hoek krijgen net als een vel papier dat gevouwen is. Er moet een zekere bolling blijven om het scherm niet kapot te maken. Hoe beter de begeleiding van het scharnier hoe vlakker de bolling en hoe dunner de smartphone. Het scharnier van de Huawei Mate X bestaat uit honderden onderdelen en het heeft jaren geduurd voordat het zover ontwikkeld was dat het in een smartphone gebruikt kan worden.

De Samsung Galaxy Fold staat nog achter glas tijdens het MWC (sammobile)

De software op een vouwbare smartphone

Niet alleen de hardware is anders maar ook de software. Besturingssystemen zoals Android en iOS zijn al berekend op verschillende formaten van schermen. Zodra ze het formaat van het scherm detecteren schalen ze naar de juiste proporties, en dat geldt ook voor de applicaties.

Wanneer je een buigbaar scherm hebt dan ga je van bijvoorbeeld een scherm van 6 inch naar een scherm van 8 inch en weer terug. Daar moet je software bekend mee zijn en op kunnen reageren.

Daarnaast bestaat een scherm van een vouwbare smartphone eigenlijk uit drie schermen wanneer het is ingeklapt. De voorzijde, achterzijde maar ook de zijkant bestaat uit scherm en daar kun je allerlei leuke dingen mee doen vanuit een software-oogpunt.

Waarom jij voorlopig geen vouwbare smartphone hebt

Er zijn momenteel drie spelers die een vouwbare smartphone hebben die nu of binnenkort in de verkoop gaan. Dat zijn Samsung, Huawei en Royole en laatstgenoemde heeft hem al in de winkels liggen.

Royole Flexpai

De kans is ontzettend klein dat jij een van deze toestellen in 2019 zal kunnen kopen. Ten eerste hebben we daar de prijs, alle toestellen liggen ver boven de 1000 euro liggen en dat is voor velen te veel geld.

Ten tweede zullen de vouwbare smartphones maar op beperkte schaal beschikbaar zijn. Dat wil zeggen dat het toestel maar in een select aantal landen te koop zal zijn en de kans dat Europa of België daarbij horen is heel erg klein.

De laatste reden is nog wel de belangrijkste. Deze vouwbare smartphones zijn de eerste uit een nieuwe categorie. Traditioneel zijn dat de apparaten die je niet moet kopen wanneer je een betrouwbaar toestel wil hebben. Ook is de massaproductie van dergelijke nieuwe schermen helemaal nog niet op orde, en zal de kwaliteit ook nog omhoog moeten.

Ze komen er aan!

In 2020 zullen de eerste betaalbare betrouwbare toestellen op de markt verschijnen waar je waarschijnlijk nog steeds veel geld voor moet neerleggen. Wil je voor die tijd al willen ‘shinen’ met een vouwbare telefoon dan zul je je portemonnee moeten trekken!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.