Waarom is 13 een ongeluksgetal?

Vandaag is het vrijdag de dertiende en dat is altijd een beetje een ‘enge’ dag. Volgens velen is 13 een ongeluksgetal en vrijdag de 13e een ongeluksdag. Waar komt dit bijgeloof vandaan?

13

De angst voor het getal 13 is niet zo maar een bijgeloof want heel veel mensen geloven erin. De angst voor dit getal heeft zelfs zijn eigen naam : Triskaidekaphobia. Wanneer je aan deze fobie lijdt dan doe je er alles aan om het getal 13 te vermijden. Niet alleen mensen maar ook bedrijven hebben niks met het getal 13. Vooral in de Verenigde Staten zul je in veel gebouwen geen 13e verdieping vinden en in bioscopen en vliegtuigen geen rij 13. Ook wanneer iemand 13 letters in zijn naam heeft zou het niet zo een heel erg fijn persoon zijn. Denk aan Charles Manson, Jack de Ripper en Adolphus Hitler (de doopnaam van Hilter), wedden dat jij nu het aantal letters in je naam telt?

Wat de oorsprong is van dit bijgeloof is niet helemaal duidelijk. Er is een theorie die uit het christelijk geloof komt. Tijdens het laatste avondmaal zaten er 13 mensen aan tafel, Jezus en de 12 apostelen. Het was de laatste aan tafel, nummer 13, die Jezus verraden heeft. Zo zouden er ook altijd 13 stappen zijn voor een veroordeelde naar de galg. Ook komt de angst voor het getal 13 voort uit de menstruatie-cyclus van vrouwen, dat zijn er namelijk (grofweg) 13 per jaar.

De angst voor dit getal heeft zelfs zijn eigen naam : Triskaidekaphobia.

Een theorie voor vrijdag de 13e komt uit Engeland. Op vrijdag 13 oktober 1307 gaf Koning IV van Frankrijk opdracht om de tempel-ridders te arresteren. Ze werden opgesloten, gemarteld en gedood. Er zijn ook meer recente gevallen met het getal 13 in de hoofdrol. Denk aan de Apollo 13, de raket die bijna verongelukte op zijn reis naar de maan. Ook in de autosport zoals tijdens de Indianapolis 500 en de Formule 1 is heel lang geen nummer 13 gebruikt. Heel veel coureurs geloofden dat het ongeluk bracht.

Hoe veel redenen en verbanden je ook legt met het getal 13 je zal nooit een sluitend wetenschappelijk bewijs tegenkomen. Maar het is bijgeloof en dat is vaak veel sterker dan de wetenschap.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.