Plastic is een fantastische uitvinding want je kunt er van alles mee en het is vooral goedkoop. Maar ondanks deze voordelen zijn er nadelen die het huidige gebruik van plastics een ramp maken. We zetten er een aantal op een rij.
Plastic is goedkoop en duurzaam
In 1907 werd plastic uitgevonden, maar in de 60’er jaren werd het pas echt populair. En wanneer iets populair is maken we er veel van en wordt het goedkoper. Tegenwoordig zijn plastics het materiaal wat vooral gebruikt wordt om iets te verpakken. Vooral dit eenmalige gebruik zorgt voor de grootste vervuiling. Een plastic tas of een verpakking van levensmiddelen worden na gebruik gelijk weggegooid. Helaas komt een deel daarvan niet op een vuilnishoop of in een verbrandingsoven maar in de natuur terecht.
Plastic is niet afbreekbaar
Plastics wordt gemaakt om te blijven, daarmee bedoelen we dat 400 jaar duurt voordat het afgebroken is. En wanneer het afgebroken is het niet echt verdwenen uit het milieu maar is het veranderd in een soort stof. Dit stof geeft weer giftige stoffen af aan het water en de dieren die in het water leven. Deze dieren worden weer door de mens geconsumeerd waardoor wij deze schadelijke stoffen weer binnen krijgen.

Plastic bevat schadelijke stoffen
Het bevat giftige stoffen. Dit materiaal wordt gemaakt van geraffineerde ruwe olie en bevat chemicalieen zoals BPA (Bisphenol-A). Deze stof maakt het plastic duurzamer en meer flexibel. Dit BPA komt in mens en dier terecht en veroorzaakt serieuze schade aan het lichaam. Bij de mens kan het diabetes, hartziekten en problemen met de lever veroorzaken.

Voor de natuur is de schade nog veel groter. Er is een schatting dat 20% van het materiaal dat wereldwijd per jaar wordt weggegooid in het water terecht komt. Dat is hetzelfde wanneer we elke minuut een vuilniswagen vol van deze rommel in de oceaan gooien. Al dit plastic komt in het zeeleven terecht, vogels denken dat het eten is en daarmee komt het in hun spijsverteringsstelsel terecht. Schildpadden en andere dieren raken verstrikt in plastic en verdrinken. Men schat dat in 90% van de zeevogels sporen van plastic zijn te vinden.
In een volgende blogpost gaan we in op de mogelijkheden om iets aan dit wereldwijde probleem te doen.
Show Comments