Orkaan

Harvey treft de VS, wat is een Orkaan ?

In de Verenigde Staten houdt men de adem in terwijl de orkaan Harvey daar aan land komt. Zeer hoge windsnelheden en heel veel regen zorgen ervoor dat hele dorpen onbewoonbaar worden. En het is nog niet voorbij. Maar wat is een orkaan nu precies?

Wat is een Orkaan?

Er zijn verschillende namen die je kunt toepassen op dit natuurfenomeen. Orkaan, cycloon, tyfoon of taifoen, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Het zijn tropische stormen die windkracht 12 overschrijden en dat noemt men de orkaandrempel.

De windkracht wordt gemeten op de Schaal van Beaufort van 1 tot en met 12. Bij windkracht 12 hebben we dus een orkaan en dan zijn de windsnelheden hoger dan 117 kilometer per uur. Wanneer je een orkaan van bovenaf dan zul je hem vrij snel herkennen. Het beeld laat vrijwel altijd een roterende ‘wolk’ zien rondom een centraal punt.

Orkaan Harvey
De Orkaan Harvey van bovenaf gezien door de Nasa

De orkaan zelf wordt weer in verschillende klassen ingedeeld. De Saffir Simpson schaal deelt de orkaan in verschillende klassen in. De orkaan Harvey zou windsnelheden van over de 200 kilometer per uur gehaald hebben. Daarbij bereiken we in de onderstaande schaal de S-4 categorie met het label Extreem.

Saffir_Simpson

 

Waarom is een Orkaan zo schadelijk?

Een orkaan kan zeer veel schade aanbrengen wanneer hij land bereikt. Vloedgolven veroorzaakt door de storm slaan op de kustmaar ook landinwaarts kan er veel schade ontstaan. Iets verder van de kust kan er in korte tijd net zo veel regen vallen als in Nederland in een jaar. Dit veroorzaakt op zijn beurt weer overstromingen.

Er vallen steeds minder slachtoffers door dit soort natuurampen. De voorspellingen door de weerstations worden steeds beter en men slaagt erin mensen op tijd te evacueren. De orkaan die in de Verenigde Staten de meeste schade aanbracht in de laatste jaren was Katrina. Deze orkaan zou bijna 1000 dodelijke slachtoffers op haar naam hebben.

Komen orkanen ook in Nederland voor ?

Met de huidige klimaatsverandering en stijging van de temperatuur scheppen we steeds meer voorwaarden voor een orkaan in of in de buurt van Nederland. Maar voorlopig zal het daar waarschijnlijk niet van komen. Een van de voorwaarden voor een Orkaan is een zeewatertemperatuur van 27 graden Celsius en dat bereiken we op dit moment niet in de Noordzee.

Alhoewel dit artikel van een jaar geleden spreekt wel over gevaarlijk stijgende temperaturen van de Noordzee. Of we ooit dezelfde ellende als de mensen in Texas over ons heen krijgen weten we niet. Naar alle waarschijnlijheid zullen wij het deze eeuw niet zien.

We hebben het gedeeltelijk zelf in de hand, want de opwarming van de aarde daar zijn we met zijn allen schuldig aan.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.