Qr code

Wat is een QR code?

Deze codes bestaan al heel erg lang maar sinds de laatste twee jaar ontzettend in opspraak gekomen. Wat is een QR code en wat kun je ermee.

Wat betekent QR?

De QR code bestaat al sinds 1994 en werd destijds uitgevonden om snel auto onderdelen te identificeren. De letters QR staan voor Quick Response, in goed Nederlands ‘Snelle Reactie of Snel Antwoord’. Deze code wordt vaak afgedrukt op papier en geplaatst op een poster of een product. Door de QR code te scannen met een apparaat ( bijv smartphone) kun je snel informatie krijgen.

Oorspronkelijk werd deze techniek gebruikt door onder andere Toyota om onderdelen in de fabriek te indentificeren. Met de komst van de mobiele telefoons werd al snel duidelijk dat daar ook een goede toepassing lag voor de code. Je kan namelijk ook een URL programmeren in de code en dat geeft veel voordelen.

Zo verschenen er al heel snel QR codes op reclame uitingen waarmee men snel naar een website kon gaan door de QR code te scannen met de mobiele telefoon. Omdat de gebruiker niet meer een URL hoeft in te typen was dit een ware uitkomst voor de marketeers.

Extra informatie met een QR code

Daarnaast kun je de QR code gebruiken om meer informatie te geven over een object of een product. Zo kun je bijvoorbeeld een code zetten op een fles ketchup. Wanneer de gebruiker deze scant ziet deze alle informatie die de fabrikant wil delen. Omdat deze informatie online staat kan de fabrikant deze altijd bijwerken en up-to-date houden zonder dat hij het etiket hoeft aan te passen.

QR code in opspraak

Sinds het uitbreken van de Corona epidemie wordt de code gebruikt bij het controleren van mensen op het feit dat ze ingeënt zijn of niet. Hiermee is deze onschuldige techniek ongewild een onderwerp geworden van discussie. Tegenstanders van het (verplicht) vaccineren zijn fel tegenstander van het gebruik van deze code. Er zijn ook groepen die beweren dat men door het gebruik van deze code mensen registreert en in de gaten houdt.

Een QR code kan je ook de menu kaart van een restaurant geven

Een QR code is niets meer dan een korte en snelle manier om informatie op te halen. Dat kan het typenummer van een auto onderdeel zijn, of de persoonlijke gegevens van iemand wanneer zijn corona paspoort wordt gecontroleerd.

QR code maken

Iedereen kan een een dergelijke code maken. Daarvoor zijn diverse apps en websites voor die je daar bij kunnen helpen, zoals deze. Hier moeten we als Nozie wel een kanttekening bij maken want niet iedere site heeft goede bedoeling. Een onbetrouwbare app of site kan van een QR code wel degelijk een gevaar maken. Let goed op wat je doet!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.