Elektrische auto kopen, wat is WLTP?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe elektrische auto is de range of rijafstand die een auto op een enkele laadbeurt kan afleggen erg belangrijk. Vaak kom je daarbij de term WLPT tegen, wat betekent dat nu precies?

Wat betekent WLTP?

WLTP is een afkorting voor Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure. In het kort is het een laboratoriumtest om het brandstofverbruik en de CO2-emissies van personenauto’s te meten, evenals de uitstoot van vervuilende stoffen. In het geval van een elektrische auto gaat het dus om het energieverbruik en wat de actieradius is van de betreffende auto of ander voertuig.

De WLTP test is een voorwaarde gesteld door de Europese Commissie om een voertuig op de weg toe te laten. Met andere woorden, men moet een dergelijke test doorlopen om een auto/voertuig op de weg te krijgen.

De WLTP is de opvolger van de NEDC-test, in deze grafiek zie je wat er precies veranderd is.

Hoe voert men de test uit?

De WLTP-rijcyclus is opgedeeld in vier delen met verschillende gemiddelde snelheden: laag, gemiddeld, hoog en extra hoog. Elk onderdeel bevat verschillende rijfasen, er worden stops gemaakt, met trekt op (acceleratie) en er word natuurlijk geremd. Wanneer er meerdere auto’s in hetzelfde type worden uitgebracht test men de lichtste (zuinigste) en zwaarste (minst zuinige) versie van de auto.

Komt de WLTP actieradius altijd overeen met de werkelijkheid?

Het antwoord is simpel en kort : Nee. De werkelijke actieradius wanneer jij rijdt is van heel veel factoren afhankelijk. Zo is alleen de temperatuur van invloed op het bereik van je elektrische auto. De grootste factor waar je rekening mee moet houden is toch wel diegene die achter het stuur zit.

Als bestuurder van een elektrische auto kun je gebruik maken van regeneratief remmen waarbij energie teruggewonnen wordt wanneer het ‘gaspedaal’ losgelaten wordt. Daarnaast bespaar je meer energie wanneer je rustig rijdt en accelereert.

Meer informatie kun je hier vinden.

Photo by Andrew Roberts on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.