Zoals ik eerder heb geschreven is blockchain (de techniek achter bijvoorbeeld de bitcoin) een gedecentraliseerd systeem dat bestaat tussen toegestane partijen, het netwerk. Dit is één van de beste dingen van de blockchain, want hierdoor is er geen noodzaak meer voor een tussenpersoon. En dat bespaart weer meteen kosten, tijd en zelfs conflicten. Blockchains hebben uiteraard ook hun eigen problemen, maar deze zijn bekend, bijna verwaarloosbaar, sneller, goedkoper en veel veiliger dan de huidige traditionele systemen. Dit is ook een reden waarom zelfs banken en overheden nu blockchain technologie onderzoeken.
Smart Contracts
In 1994 ontdekte Nick Szabo dat een decentraal grootboek ook gebruikt kon worden voor smart contracts. Soms ook wel zelf-uitvoerende contracten, blockchain contracten of zelfs digitale contracten genoemd. Op deze manier kunnen contracten geschreven worden in computercode en daardoor gecontroleerd en opgeslagen worden in het netwerk van computers dat de blockchain bijhoudt.
Dit zorgt er ook meteen voor dat het grootboek automatisch de overboekingen van het geld of zelfs de levering van het product of dienst verwerkt.
Wat zijn Smart Contracts?
Smart Contracts zorgen voor het uitwisselen van geld, eigendom, aandelen, eigenlijk alles wat van waarde. Dat doen ze op een uitermate transparante en conflict vrije methode, zonder gebruik te maken van een tussenpersoon.
Omdat dit een dummies uitleg is, ga ik nu even net doen alsof de techniek van een Smart Contract vergelijkbaar is met een snoepautomaat. Stel je wilt een aandeel kopen. Op dit moment zou je naar een advocaat of een notaris gaan, hen betalen en vervolgens wachten terwijl zij een document voor je maken zodat je uiteindelijk je eigenaar van dat aandeel wordt.
Met Smart Contract gaat dit veel eenvoudiger. Je stopt een bitcoin in de snoepautomaat (het blockchain netwerk met grootboek) en je aandeel verschijnt in je eigen account.
Maar het gaat verder. Met Smart Contracts kun je zelfs regels en boetes vaststellen in een overeenkomst, precies zoals je dat in een traditioneel contract doet, met als voordeel dat alles automatisch wordt opgevolgd.
Voorbeeld
Jij huurt een appartement van mij. Je kunt dit doen met behulp van de blockchain door mij te betalen in bitcoins. Je ontvangt een bewijs waarin ons virtueel contract is vastgelegd: ik geef je een digitale sleutel die jou toekomt op een vastgestelde datum. Wanneer jij deze sleutel niet op die datum ontvangt, ontvang je je bitcoins automatisch terug. Zend ik de sleutel ruim voor deze datum, dan wordt de sleutel samen met de bitcoins vastgehouden en pas exact op de datum aan ons beiden vrijgegeven.
Dit systeem werkt op het If-Then principe en wordt in de gaten gehouden en gecontroleerd door honderden mensen (de miners en het blockchain netwerk), dus je kunt een foutloze levering verwachten. Wanneer ik je de sleutel geef, weet ik zeker dat ik betaald zal worden. Wanneer jij mij bitcoins zendt, weet je zeker dat jij een sleutel krijgt. Het contract wordt automatisch na een bepaalde tijd geannuleerd.
Ook kan het contract niet aangepast worden door ons en zeker niet door anderen zonder ons medeweten. Alle partijen in het blockchain netwerk worden hiervan namelijk tegelijk van op de hoogte gesteld.
Het briljante van Smart Contracts is dat je het voor alle situaties kunt gebruiken. Denk aan het vastleggen van financiële producten tot verzekeringspremies, eigendomsbewijzen, crowdfunding overeenkomsten en ga zo maar door. Momenteel is het zelfs mogelijk om tickets te kopen zonder tussenkomst van een tussenpartij.
Hoe ziet een Smart Contract eruit?
Hieronder zie je de code voor een eenvoudig Smart Contract dat geschreven is de Ethereum Blockchain. Smart Contracts kunnen op iedere blockchain worden gebaseerd, maar veelal zal Ethereum gebruikt worden omdat deze een oneindige capaciteit hebben.

Smart Contracts zijn geweldig
- Smart Contracts zijn autonoom! Je hebt geen advocaat of notaris meer nodig om zaken vast te leggen.
- Smart Contracts zijn vertrouwd! Je documenten worden veilig, met encryptie opgeslagen in het grootboek.
- Smart Contracts worden automatisch gebackupped! Het blockchain netwerk doet dit automatisch voor je zodat je altijd een kopie hebt.
- Smart Contracts besparen geld! Omdat je geen tussenpersoon meer nodig hebt, bespaart een Smart Contract automatisch ook geld.
- Smart Contracts zijn veel minder foutgevoelig! Naast het feit dat Smart Contracts vele malen sneller en goedkoper zijn ze ook veel minder foutgevoelig. Alle formulieren worden namelijk maar één keer ingevoerd.
Het kan niet fout met Smart Contracts!
Helaas…. Smart Contracts zijn verre van perfect. Stel je eens voor dat er een fout in de code staat? Of hoe moeten overheden dit soort contracten reguleren? Hoeveel belasting moet er geïnd worden op een transactie met een Smart Contract?
Wat gebeurt er wanneer ik je de verkeerde code zend? Of, in het geval van mijn appartement, dat ik je de juiste code zend voordat de datum intreedt, maar het appartement wordt gebruikt zonder mijn toestemming? Bij een Smart Contract treedt alles namelijk exact in op vastgestelde momenten, er is geen afwijking mogelijk.
Dit zijn slechts een paar van de uitdagingen waar de experts momenteel hard mee aan het werk zijn.
Maar één ding is zeker: Smart Contracts gaan er komen!
Show Comments