Whatsapp

WhatsApp en Messenger kunnen bijna elkaars berichten uitwisselen

De Europese Commissie heeft vriendelijk doch dringend gevraagd aan diverse techreuzen om hun diensten meer open te stellen. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken om berichten van de ene chat-app in de andere te kunnen lezen.

Interoperabiliteit

Dat uitwisselen van berichten heet interoperabiliteit (wiki). Waar het op neer komt is dat de EU wil dat wanneer je via Telegram een bericht stuurt dat je dat ook in WhatsApp moet kunnen ontvangen en lezen. Op deze manier kan geen enkele app je ‘gevangen’ houden omdat daar de meeste contacten zitten.

Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, werkt al enkele jaren samen met de EU om dit mogelijk te maken. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste stappen worden gezet om het uit te rollen.

Meta zegt dat het hen gelukt is om berichten van Facebook Messenger te tonen in WhatsApp en omgekeerd. Dat gebeurt via het eigen systeem Signal en is volledig veilig. Andere ontwikkelaars kunnen dit ook gebruiken maar een ander systeem mag ook zolang ze maar kunnen bewijzen dat de veiligheid van de berichten is gegarandeerd. En volgens Meta zit daar een zwakke plek.

veiligheid

Binnen Meta is er geen probleem, want daar is de sturende partij (WhatsApp) en de ontvangende partij (Messenger) eigendom van dezelfde partij. Daarmee, zegt Meta, dat ze de veiligheid van de informatie kunnen waarborgen. Dat is anders wanneer er een derde partij bij betrokken is.

Wanneer je als WhatsApp een bericht ook deelt via Telegram dan heb je vanaf het moment dat het in Telegram arriveert er geen controle meer over als versturende partij. Voor de afbeeldingen en dergelijke zal de versturende partij deze moeten hosten waarna de ontvangende partij ze zal downloaden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.