Whatsapp

WhatsApp krijgt een tiplijn tegen nepnieuws

In India staan de verkiezingen op het punt van beginnen. De messenger-app WhatsApp is daar een van de meest gebruikte manieren om te communiceren. In deze app is nepnieuws een groot probleem en WhatsApp probeert dat nu aan te pakken.

WhatsApp tiplijn

WhatsApp heeft in India vaak en veel te maken met nepnieuws. Deze gemanipuleerde berichten zijn schadelijk voor de samenleving en hebben zelfs al geleid tot verschillende doden. Via geforwarde berichten werd er gewaarschuwd voor kinderlokkers. Hierbij werden foto’s gebruikt van onschuldige burgers die vervolgens op de vlucht moesten voor een woedende menigte.

Een van de eerste maatregelen die het WhatsApp nam was het beperken van het aantal mensen waar een bericht naar geforward kon worden. Je kunt nu maar tot 5 personen tegelijk een bericht doorsturen.

Lees ook: Hoeveel WhatsApp berichten versturen we per dag?

Om nepnieuws voor en tijdens de komende verkiezingen in India tegen te gaan heeft WhatsApp een tiplijn geopend. Gebruikers kunnen een bericht naar deze tiplijn doorsturen wanneer zij denken dat het hier om nepnieuws gaat. Een team van mensen gaat dit ‘factchecken’ en feedback geven.

Goed dat Facebook (eigenaar van WhatsApp) een dergelijke maatregel neemt. Hij klinkt ons alleen een beetje ‘1.0’ in de oren. Eem tiplijn in wat snelheid betreft wel een stapje terug. Dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de complexiteit van bepalen wat precies nepnieuws is.

Bron: Techcrunch

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.