Wintergatan Marble Machine

Wintergatan Marble Machine, muziek maken met 2000 knikkers

Het is een project van de Zweedse muzikant Martin Molin. Maar de Wintergatan Marble Machine is meer dan alleen muziek. Het is een wonderlijke machine die je alleen zou verwachten in spannende boeken uit je jeugd van gekke uitvinders. Maar deze machine is echt en hij is fantastisch.

Marble Machine

Hij dacht er twee maanden over te doen maar het werden er 16. Maar toen stond er ook een machine die muziek maakte om naar te luisteren maar ook om naar te kijken. Geinspireerd door de techniek achter speelklokken begon Molin met een box en is daarop met blank hout zijn machine gaan bouwen.

Elke keer weer een stukje toevoegend aan het geheel kwam hij op het wonderlijke eindproduct zoals je dat hieronder kunt zien. Het lijkt op een weefgetouw dat een one night stand heeft gehad met een draaiorgel.

Wat betreft werking lijkt de Wintergatan Marble Machine nog het meest op een draaiorgel. Er is een groot draaiwiel dat de machine in gang zet en de knikkers rondstuurt. De knikkers vallen in houders en gaan volgens een vooraf bepaald patroon door de machine heen.

Wintergatan Marble Machine

Met hendels activeert de muzikant de verschillende instrumenten die in de machine zitten gebouwd.
Hij begint met een xylofoon die de basismelodie neerlegt, een tweede hendel activeert de drums voor het ritme. De derde hendel brengt de basgitaar in het spel die deels door de muzikant wordt gespeeld. Er zit zelfs een heuse ‘break’ in het nummer waarbij Martin Molin de machine deels met de hand bespeelt.

Museum Speelklok Utrecht

Zoals met veel projecten is de reis leuker dan het doel op zich. Daarom heeft de maker van the Marble Machine hem weer helemaal uit elkaar gehaald en op transport gezet naar Nederland. In het Speelklok Museum is de machine in de periode van 1 juni tot en met 20 augustus te zien geweest.
Alleen te zien want de Wintergatan Marble Machine had teveel mechanische problemen om hem werkend te houden.

De video van deze machine is al meer dan 53 miljoen keer bekeken en heeft veel mensen inspiratie gegeven. In deze video zie je alle veel covers van het nummer dat de Marble Machine speelde op allerlei door kijkers gemaakte creaties. Maar we zien ook uitvoeringen op de piano, snoeiharde gitaarband, een saxofoon en er is zelfs een HipHop uitvoering

De Martin Molin en zijn team zijn intussen verder gaan bouwen aan een opvolger met de naam Marble Machine X.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.