Hoofdpijn

Kun je ziek worden van je smartphone?

Kun jij je nog een dag voorstellen zonder een smartphone bij je in de buurt? Wanneer jij hem niet in je hand hebt dan zit er wel iemand naast je te bellen of te appen. Er zijn al heel veel onderzoeken gedaan, maar kunnen we nu ziek worden van onze smartphone?

Krijg je kanker van je smartphone?

Deze vraag houdt ons al jaren bezig en we weten het nog steeds niet. Een smartphone maakt gebruik van radiosignalen en deze kunnen schadelijk zijn wanneer je er veel mee in aanraking komt. Natuurlijk zijn er richtlijnen die ons moeten beschermen tegen een overdosis van deze straling, maar is dat afdoende. Een recent onderzoek welke wordt beschreven in dit artikel zouden toch weer enkele aanwijzingen gevonden zijn die verband zouden kunnen houden met het gebruik van smartphones.

In het onderzoek werden ratten langer aan straling blootgesteld en ook nog eens aan veel hogere waarden dan welke wij via onze smartphone op ons afkrijgen. Ook werd de proef langer gehouden dan bij andere studies. Twee jaar lang en negen uur per dag werd er tussen de 1 en 10 kilowatt/kg aan straling op de proefdieren afgevuurd. De waarde die toegestaan is voor mensen is 0.88 Kilowatt/kg. Een aantal van de proefdieren (is er nu geen andere manier??) bleek aandoeningen te hebben die eventueel aan de straling toegewezen kunnen worden. Onder aan de streep is er nog steeds geen afdoende bewijs wanneer men het vergeleek met de controle-groep. De controle-groep bestaat uit een stel ratten die niet aan de straling blootgesteld werden.

Uit het onderzoek kwam wel een ander interessant feit naar voren, het bleek namelijk dat de ratten die aan de straling werden blootgesteld langer leefden. Dat lijkt ons wel een resultaat dat waard is om te onderzoeken.

Conclusie

Dit onderzoek had als eindconclusie ‘twijfelachtig bewijs’ en dat is maar net boven ‘geen bewijs’. Maar ook wij vinden dat elke kleine aanwijzing beter en verder onderzocht moet worden zodat we ooit eens een definitief antwoord zullen krijgen op de vraag ‘krijg je kanjer van je smartphone’.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.