Morgen is het dierendag, extra aandacht voor de poes!

Elk jaar op 4 oktober vieren we Dierendag. Niet alleen in Nederland maar over de hele wereld staan dieren op deze dag extra in de belangstelling. Op deze dag doen we iets extra’s voor de dieren om ons heen en besteden we aandacht aan dieren die het minder hebben.

De geschiedenis van Dierendag

De eerste werelddierendag was in 1927 en in 1930 gingen we hier ook in Nederland aan mee doen. De datum van 4 oktober is niet toevallig gekozen.

Dierendag

4 oktober is de feestdag van Sint Franciscus van Assisi . In zijn leven bekommerde hij zich om het lot van melaatsen, zwervers en andere armen, maar ook van planten en dieren. Volgens de overlevering hield hij ooit een preek voor de dieren.

Dierendag

In Nederland is Dierendag een traditie geworden. Elk jaar besteden we een dag extra aandacht aan onze huisdieren. De hond en de kat krijgen een extra hapje en de hele dag nog meer aandacht dan normaal.

Wanneer je je echt wil uitleven koop je een kado voor je dierenvriend. Zo kun je een leuk tasje kopen voor je Chiwawa of een grotere kleine hond

Dierenwelzijn

Naast de vrolijke kant besteden we op dierendag ook aandacht aan het dierenwelzijn. Helaas is het niet altijd vanzelfsprekend dat we goed zijn voor onze dierenvrienden.

Er zijn geen exacte cijfers wat betreft dierenmishandeling in Nederland. Maar men vermoed dat hetgeen we weten maar een topje van de ijsberg is.

Meld Dierenleed

In Nederland is een meldpunt ingesteld waar gevallen van dierenmishandeling gemeld kunnen worden. Hiervoor heeft de rijksoverheid het telefoonnummer 144 in het leven geroepen.

Dieren zijn gezond

Er zijn meerdere publicaties die aantonen dat dieren kunnen bijdragen aan een beter welzijn van de mens zelf. Het kan de eenzaamheid tegen gaan of helpen verdriet te verwerken.

Bekende voorbeelden zijn natuurlijk de geleidehonden die blinden en slechtziende en minder mobiel mensen helpen zelfstandig te leven.

Dieren op de werkvloer

Onderzoek stelt zelfs dat dieren op de werkvloer de productiviteit zouden kunnen verhogen. Waar je zou verwachten dat dieren aandacht zouden vragen zorgen ze juist voor een ontspannen sfeer. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat het ziekteverzuim lager is op bedrijven met dieren op de werkvloer.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.