wet

Linktaks en artikel 13, wat is het en heb je er last van?

Ophef op en over het internet. De Europese commissie heeft positief gestemd die een belangrijk deel van het internet wat minder vrij zullen maken. Althans dat is de mening van de tegenstanders.

Copyright

In Europa is er lang gewerkt en onderhandelt wat betreft de auteursrechten. Deze stammen nog uit 2001 en toen was het internet nog maare heel klein en bestonden bedrijven als YouTube, Twitter en Instagram nog niet.

Omdat het door het grote en vrije internet het steeds moeilijker is geworden om te verdienen aan hetgeen jij gemaakt hebt is het nodig om deze regels te herzien. Daarmee wil men ook de kansen van grote en kleine spelers gelijk trekken. Tot zover allemaal een goed idee.

Artikel 13

Het probleem zit hem in artikel 13 van deze wet. Daarin staat dat platformen zoals YouTube, Facebook en dergelijke zelf verantwoordelijk zijn voor de content die de gebruikers uploaden. Dat wil zeggen dat deze bedrijven licenties moeten gaan afsluiten met de rechthebben van beelden en muziek. Dat kost naast veel geld ook nog eens heel veel tijd en is eigenlijk onbegonnen werk.

Filter

Daarom is men bang dat de grote platformen filters gaan aanleggen die elke video waarbij het vermoeden bestaat dat er beelden of muziek inzit waar rechten op berusten zullen weigeren. Op YouTube wordt per minuut 400 uur aan materiaal geüpload en dat kun je nooit door een mens laten controleren.

Deze bedrijven zullen dus filters ontwerpen die razendsnel de content zullen scannen op rechthebbende beelden en muziek. De grote vraag is om deze filters wel het verschil tussen beelden die voor satire of het toelichten van informatie worden gebruikt zullen herkennen. Je kunt ervan uit gaan dat een YouTube de filter erg streng zullen afstemmen om claims te voorkomen.

De NOS heeft een hele goede uitleg in deze video

Grote worden groter

Het maken van deze filters is moeilijk en ontzettend duur. Google en Facebook kunnen dat wel betalen, maar kleinere partijen niet. Deze zullen het steeds moeilijker krijgen om te concurreren met de grote jongens, een averechts affect dus.

Wat zal YouTube gaan doen?
Wat zal YouTube gaan doen?

Daarnaast zal een producent of muzikant ook niet blij zijn. Dat zijn beelden en muziek wordt gebruikt door bijvoorbeeld een bekende vlogger betekent wel gratis reclame voor deze artiest.

Heb jij er last van?

Wanneer de wet zal worden doorgevoerd zoals deze er nu ligt zal ook jij er last van hebben. Het is nog ‘koffiedik’ kijken maar de kans is groot dat de video’s van je favoriete YouTubber minder leuk worden. Daarnaast zal je misschien wel moeten gaan betalen om gebruik te maken van sommige platformen zoals je nu ook betaald voor Spotify en Netflix.
Het internet zal minder vrij worden en ook een site als Nozie.nl zal hiermee te maken krijgen. Wij gebruiken vaak teksten of beelden van andere pagina’s om een artikel te verduidelijken. Het zou zomaar kunnen dat we dat niet meer kunnen doen, tenzij ook wij licenties gaan aanvragen en dat is onbegonnen werk.

De nieuwe copyright-wet met artikel 13 is nog niet officieel. De diverse landen moeten hier zelf nog over gaan stemmen.

Photo by Michael D Beckwith on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.