Netflix

Netflix belasting, binnenkort ook in Nederland?

Belastingen zijn goed. Daarvan betalen we allerlei voorzieningen in ons land, voorzieningen die we nodig hebben. Helaas zijn belastingen niet altijd eerlijk, tenminste zo voelt dat wel wanneer de Nozie-accountant weer eens langs komt. In een aantal landen heeft men nu ook een Netflix-belasting ingesteld…wait whut?

Netflix belasting

In Australie bestaat de Netflix belasting sinds 1 juli. Daar zijn ze de 10% importbelasting op goederen voor gebruik in en rond het huis ook gaan heffen op digitale goederen. Netflix is digitaal en deze dienst consumeren we in en rond het huis.

In sommige delen van de Verenigde Staten is men ook belasting gaan heffen op Netflix. De reden die daar gegeven wordt is heel simpel. Voordien verdiende men veel aan de verhuur en verkoop van video- en DVD dragers via bijvoorbeeld BlockBusters. Doordat het internet en Netflix deze markt vrijwel geheel heeft overgenomen moet men deze ‘omzet’ ergens anders halen. Daarom dus de heffing op Netflix

Nederland

In Nederland betaalden we vroeger een omroepbijdrage, daarvan werden de programma’s van de publieke omroep betaald. Iedereen met een televisie of een radio betaalde deze bijdrage. Sinds een aantal jaren is deze bijdrage afgeschaft en worden de programma’s vanuit de belastingopbrengsten gefinancierd.

Zou in Nederland een zelfde scenario kunnen plaatsvinden als in de bovengenoemde landen? In ons land zijn er 2 miljoen mensen/huishoudens met een Netflixabo, tel daar nog 2oo tot 300 duizend aansluitingen bij Videoland en Pathe bij op. Dat is een fors aantal mensen die minder uitgeven in de winkels aan bijvoorbeeld een DVD.
Wat denk jij.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.