Rebel Moon, stroef begin maar het universum heeft potentie (geen spoilers)

Weer een grote release van NetFlix. Rebel Moon heeft heel even in de bioscopen gedraaid maar is nu exclusief te bekijken op NetFlix. Ik keek de 2 uur en 14 minuten durende film vanaf de bank.

Zack Snyder

Rebel Moon is een film van Zack Snyder. Deze regisseur kennen we van grote producties zoals ‘300’. ‘Suicide Squad’ en Dawn of the Dead. Deze nieuwe film is het begin van iets groters. Net als bij de films van Marvel wil men een ‘Universe’ gaan bouwen. Dat betekent dat we nu al weten dat er meer meerdere vervolgfilms gaan komen. Rebel Moon The Scargiver zal in april 2024 te zien zijn.

Het eerste deel ‘A Child Of Fire’ speelt zich of op een fictionele wereld ergens ver in de toekomst. De ‘setting’ is klassiek en er is een duidelijke scheiding tussen goed en kwaad. Het karakter Atticus Noble is overduidelijk neergezet als het kwaad. Zijn voorkomen lijkt op dat van een Waffen SS soldaat uit de Tweede Wereld oorlog. Hij valt in de naam van zijn koning planeten binnen en steelt alles wat ze hebben.

Noble valt de planeet Veldt binnen en daar begint het ‘gedonder’. Daar komen ze Sofia Boutella in de rol van Kora tegen. Zij is een voormalig lid van het imperium ondanks dat ze haar hele familie uitgemoord hebben. Nu is ze ondergedoken op de planeet Veldt en werkt daar in de landbouw. De tweede hoofdrolspeler is Michiel Huisman, inderdaad ‘onze’ Michiel Huisman‘, hij is de laffe en (vooralsnog) bange Gunnar die Kora vergezeld om een leger te verzamelen om Veldt te verdedigen.

Scene uit rebel Moon

Wat vinden wij van Rebel Moon?

Er is van alle kanten kritiek op dit werk. Dat is niet helemaal onverwacht want dat kleeft wel een beetje aan Zack Snyder. Zijn film Dawn of The Dead werd ook niet met open armen ontvangen.

Daarnaast is het niet makkelijk om een nieuwe Sci-Fi verhaallijn neer te zetten. Ze moeten immers opboksen tegen een Star Wars, en de Marvel films. Ik begrijp die kritiek en ben het er op een aantal vlakken wel mee eens.

Zo zien we heel veel paralellen met bijvoorbeeld Star Wars. Atticus Noble heeft duidelijk DNA van Darth Vader en in plaats van iemand die van het goede naar het kwade gaat is het in Rebel Moon andersom. De eindscene is een 100% kopie van Star Wars, dat ga je zelf ontdekken. De pech van Rebel Moon is dat het eerst door een aantal basis elementen heen moet om alles goed neer te zetten. Dan verval je al heel snel in veel gebruikte plottwisten.

Scene uit Rebel Moon

Waar Rebel Moon wel het verschil maakt is in de manier waarop de wereld is voorgegeven. Het is minder gepolijst en ‘glad’ vormgegeven. Het is rauw en er ligt niet zoveel nadruk op ruimteschepen, laserzwaarden en andere tech. Ik zou het eerder typeren als ‘Steam Punk‘.

Heeft het een kans?

Ondanks die kritiek heb ik me wel vermaakt met Rebel Moon. Omdat je weet dat het een eerste deel is kun je hetgeen ik hierboven beschreven heb wel plaatsen. Ik kan waardering opbrengen voor de durf om op deze schaal een nieuwe universe op te zetten. En Zack Snyder heeft Netflix achter zich staan en er liggen plannen om het universum uit te breiden met een stripboek, animatie serie en een podcast.

In het vervolg verwacht ik dat er een aantal karakters wat verder uitgediept gaan worden. Zo is er in dit deel een kleine rol weggelegd voor een robot met de stem van Anthony Hopkins.

Jimmy de Android uit Rebel Moon

Zijn naam is JC-1435 en een Android die vocht voor de originele koning. Nu hebben de Jimmy’s gezworen niet meer te vechten en zijn alleen in te zetten voor hand en spandiensten. In deze film zijn een aantal scenes die de rol van de robot (of Android) vormgeven.

Wat ons betreft ga je gewoon dit nieuwe universum vanaf deel 1 volgen. Het begin is stroef maar er is genoeg actie om je de twee uur en een paar minuten te vermaken.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.