toetsenbord

Substack neemt geen afstand van Nazi’s, publicaties vertrekken

Substack is een nieuwsbrieven platform dat ontzettend populair is geworden de afgelopen jaren. Net als elk ander platform heeft ook Substack het probleem van content die tegen alles in gaan wat ons menselijk maakt.

Nazi content

Een platform dat geen moderatie toepast is een veilige haven voor een ieder die bijvoorbeeld zijn steun uitspreekt voor de Nazi’s. Op het platform zijn daarom ook enkele publicaties te vinden die deze ideologie uit de jaren 30/40 verheerlijken en promoten.

The Atlantic deed onderzoek en vond een aantal publicaties gevuld met materiaal gelieerd aan de Nazi’s en zelfs ‘hate speech’ tegen bijvoorbeeld Joden.

Substack heeft hierop gereageerd, maar niet op de manier waarop een ieder had gehoopt. Het heeft een aantal kleine publicaties verwijderd maar nemen geen stelling tegen de content eerder ontdekt door The Atlantic. Een half-zachte reactie dus.

We don’t think that censorship (including through demonetizing publications) makes the problem go away — in fact, it makes it worse,” 

Substack co-founder Hamish McKenzie

Vertrek

Een van de grotere publicaties op Substack is Platformer. Een gratis en betaalde nieuwsbrief van Casey Newton een oud medewerker van The Verge.

Platformer heeft besloten Substack te verlaten. Niet vanwege het feit dat de Nazi-content is gevonden op het platform, maar vanwege het feit dat Substack geen stelling neemt en deze content wel toestaat. Substack is een platform dat niet alleen host maar ook helpt de publicaties te laten groeien. Dat gebeurt met de publicatie van Platformer maar ook met de publicaties gevuld met schadelijke content.

Dat laatste was de voornaamste beweegreden van Newton om de publicatie te verhuizen naar een ander platform. Wanneer je de hele beweegreden van de argumentatie van Platformer wil lezen verwijzen we je naar de nieuwsbrief van 12 januari.

Photo by Daniel Romero on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.