Tour de France 2017, helden en geen oplichters?

Vandaag start weer de Tour de France, de meest belangrijke wielerronde van de wereld. Het winnen van dit rondje door Frankrijk staat gelijk aan het wereldkampioenschap voetbal winnen met maar 3 ploegmaten. Hier worden helden geboren.

Tour de France 2017

Het is dit jaar de 104de editie van deze ronde. Elk jaar start hij in een ander land en deze keer is Duitsland aan de beurt. Het immer gezellige Dusseldorf heeft de eer om de aftrap of beter gezegd het startschot te verzorgen van de Tour de France.

De eerste rit is een tijdrit en er zullen 128 wielrenners aan de start staan van deze koers. We hebben een zekerheid, en dat is dat niet alle 128 renners op 23 juli in Parijs zullen aankomen. Deze loodzware koers heeft met zijn vele bergritten en valpartijen veel uitvallers.

Afstand en schandalen

Wanneer je als wielrenner Parijs haalt heb je 3540 kilometer gereden. Dat is gemiddeld 153 kilometer per dag en dan heeft de Tour ook nog een paar rustdagen. Probeer dat maar eens te doen op je Gazelle of VanMoof.

De wil of de noodzaak om te winnen is groot, zo groot dat er soms middelen gebruikt worden die op de verboden lijst staat. Lance Armstrong is wel het trieste toppunt van deze competitievervalsing. Hij presteerde het om met een slimme strategie en ordinaire psychische druk de controleurs jarenlang te neppen.

Maar ook hij moest op een gegeven moment al die miljoenen fans teleurstellen en bij Oprah Winfrey toegeven dat hij al die jaren vals gespeeld had. Wanneer je naar de lijst van winnaars kijkt zie je ook dat er tussen 1999 en 2006 geen winnaar vermeld word. Voordien was dat alleen maar het geval wanneer er een oorlog was.

Helden

De laatste jaren is het wielrennen ‘schoner’ geworden en kunnen we ervan uitgaan dat er weer echte helden zullen op staan. Het Nederlandse wielrennen heeft na een jarenlang diep dal weer een aantal potentieele etappewinnaars.

beeld:treksegafredo.com

Tom de Moulin zal niet in de Tour verschijnen nadat hij de Giro d’Italia wist te winnen eerder dit jaar. Zonder hem zullen er nog steeds 219 renners aan de start staan waaronder Bouke Mollema, Robert Gesink en Dylan Groenewegen.

Onder hen zal geen Tourwinnaar zitten maar wie weet pakken we dit jaar nog een Nederlands succes in een etappe. Grote kanshebber is Chris Froome, maar ook voor hem is Parijs nog ver

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.