iRobot

Amazon neemt iRobot definitief niet over

In 2022 kondigde Amazon aan dat ze robotstofzuiger iRobot wilde overnemen van 1,7 miljard. Deze deal gaat niet meer door.

Geen iRobot voor Amazon

Amazon is machtig en zit op een hele grote zak met geld. Daarmee kun je nog groter en machtiger worden. Dat kun je doen door nieuwe producten te ontwikkelen, maar het is makkelijker om de bedrijven aan te kopen.

Ooit kocht Amazon de videodeurbellenmaker Ring en nu was iRobot aan de beurt. Het bedrijf maakt voornamelijk robotstofzuigers en had wel oren naar de overname. Toch gaat deze overname niet door.

EU geeft geen toestemming

Een dergelijk overname moet goedgekeurd worden door de EU. Hierbij is het doel om de kansen van andere bedrijven in de markt te beschermen. Wanneer de grootste techreus een dergelijk bedrijf overneemt om het te verkopen via zijn online winkel dan kun je wachten op ‘problemen’.

De EU wil niet dat Amazon oneerlijke concurrentie aangaat op zijn eigen platform. Je kunt je voorstellen dat wanneer je een merk aanbiedt dat van jou is je de prijzen zo kan laten zakken zodat de concurrent geen kans meer heeft. En dat wil de EU niet hebben. Die vinden de Techreuzen al groot genoeg.

Bron
Foto door Jens Mahnke

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.