BoomBox comeback

De Boombox maakt in Japan een comeback

In de zeventiger jaren was dit ding helemaal het. Een machine met een radio en een cassettespeler en een stel hele grote boxen. Met de Boombox kon je buitenshuis muziek luisteren en dat maakte hem zo populair.

Ghetto Blaster

De Boombox was een groot apparaat. Groot vanwege de boxen maar ook omdat het ding een enorme hoeveelheid batterijen nodig had. Wanneer je nu op Boombox zoekt zie je dat deze vooral geassocieerd wordt met de HipHop cultuur in Amerika.

Dat is ook de reden dat de Boombox ook wel Ghetto Blaster genoemd werd. Jeugd uit de eind zeventiger begin tachtiger jaren liepen met zo een ding op hun nek door de stad. In parken en op straat werd er dan gebreakdanced.

https://www.youtube.com/watch?v=qqw2uby0dzc

Comeback Boombox

Maar de Boombox is bezig aan een terugkeer. In Japan, een land met een rijke historie als het gaat om electronica, is de draagbare radio/cassettespeler weer bezig aan een comeback. Volgens de lokale media zijn er twee groepen die weer naar zo een apparaat kijken.

BoomBox retro

De veertiger en vijftiger heeft die tijd bewust meegemaakt en heeft een soort van heimwee naar die tijd. Dat gaat dan niet alleen om de beleving maar ook om de manier waarop er naar muziek werd geluisterd. Een zelfde beweging zien we rondom het kopen en draaien van vinyl.

young-thug-puma-campaign

Net als bij vinyl heeft de cassette in de Boombox een andere geluid dan het steriele digitale geluid wat we nu tot ons krijgen. Daarnaast is een cassette en een vinylplaat tastbaar, je kunt het beetpakken en daarom ook verzamelen.

Nieuwsgierig

Een tweede groep die in Japan belangstelling tonen voor de Boombox zijn de millenials. Deze belangstelling is vooral nieuwsgierigheid naar de trend. Retro staat al langere tijd in de belangstelling en de terugkeer van de vinyl heeft bewezen dat ook deze groep belangstelling heeft voor vroeger.

Nederland

Niet alleen in Japan maar ook in Nederland is er weer interesse in de Boombox. Gizmo Retail importeert een BoomBox voorzien van alle moderne snufjes maar toch met dat juiste Retro gevoel.

 

Bron

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.