1 april

1 April, waar komt het vandaan?

De dag van de (meestal) flauwe grappen zo zie we 1 april. Deze dag heeft een rijke geschiedenis en gaat al heel ver terug.

1 April kikker in je bil

Deze dag wordt onterecht toegewezen aan de inname van Den Briel door de Watergeuzen in 1542. Dat klopt niet want deze speciale dag was al een fenomeen buiten Nederland voordat Alva ten val werd gebracht.

Wanneer je de Wikipedia-pagina erop naleest dan weten we eigenlijk niet precies waar deze vandaag komt. Er zijn verhalen dat deze dag uit een gedicht komt, maar hij wordt ook toegewezen aan het festival der zotten.

Commercieel?

Door de jaren heen zijn er hele goede grappen uitgehaald op 1 april in Nederland. Een van de beste komt uit 1969 waarin bekend werd gemaakt dat er vanaf 1 april auto’s met scanners door de straten van Nederland zouden gaan rijden. Deze scanners konden controleren of een huishouden het kjk- en luistergeld betaald had. In het interview zei de controleur dat de pakkans heel groot was omdat hij niet kon voorstellen dat iedereen zijn televisie in aluminiumfolie zou verpakken. De dag erna was er geen enkele rol aluminiumfolie meer te krijgen in de Nederlandse supermarkten.

1 april paaseiland beeld Zandvoort
1 april 1962 spoelde er een beeld aan op het strand van Zandvoort. Het zou van Paaseilanf afkomen. 1 April!

Tegenwoordig zien we dat de commercie deze dag heeft opgepakt om wat extra publiciteit te genereren voor het merk. Daardoor is de verrassing eigenlijk een beetje verpest. Van sommige merken verwacht je elk jaar een grap. Google is zo een bedrijf.

Google Tulip

Vorig jaar introduceerde Google de zelfrijdende fiets en dit jaar heeft het een manier gevonden om met tulpen te communiceren. Ondanks het feit dat we vooraf al weten dat het hier om een grap gaat moeten we ook de complimenten aan Google Nederland geven. Elk jaar staat er weer een fantastisch filmpje waar het bedrijf heel veel tijd en geld in steekt.

Photo by Jamie Brown on Unsplash

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.