Drone rescue

In 2017 zijn er 65 mensen door drones gered

Drones zijn niet alleen om mee te spelen maar ook nuttig voor de diensten die mensen moeten helpen en redden. DJI is de marktleider wat betreft drones en dit bedrijf heeft een interessante rapportage uitgebracht.

Drones

Een drone is natuurlijk erg leuk om mee te spelen. Je kunt er truukjes mee uitvoeren en mooie foto’s en filmpjes mee maken van bijvoorbeeld je huis en/of je omgeving. Naast deze leuke toepassingen zijn er ook veel serieuze taken waar een drone voor ingezet kan worden. Binnen een aantal jaren is de drone een zeer gewaardeerd stuk gereedschap geworden van diensten die de burger moet bijstaan en helpen in een noodsituatie.

Een drone kan op veel manieren worden ingezet en bijvoorbeeld een reddingsoperatie als nog succesvol maken. Wanneer een helikopter niet kan vliegen omdat het weer of de omgeving te gevaarlijk is kan een drone dat wel. Het verlies van een mensenleven door een helikopter die neerstort staat niet in verhouding tot het verlies van een drone. Daarnaast kan een drone een gebied verkennen voordat de hulpverleners het betreden dat verhoogt de veiligheid en de efficiëntie van de actie.

Drone met reddingsboei
Foto : Zhong Jia

In het rapport van DJI worden een aantal voorbeelden genoemd van geslaagde reddingsacties waarbij een drone gebruikt werd. Een 84-jarige bewusteloze man werd door een drone gelokaliseerd toen het weer te slecht was om met de politie-helikopter te vliegen. In het Verenigd Koninkrijk vond een drone een automobilist terug die in een greppel was terecht gekomen. Omdat de drones tegenwoordig ook een warmte-camera kunnen meenemen is het vinden van slachtoffers nog makkelijker geworden. Op deze manier werd een verdwaalde peuter en een groep van 15 wandelaars gevonden.

Drone redding rotsen
Drone redding rotsen, Douglas County Search and RescueTeam.

Het rapport verteld verder dat drones allerlei voorwerpen hebben vervoerd in noodsituaties. Van reddingsboeien, briefjes, Walky Talkies tot en met voedsel ging mee de lucht in om mensen in nood te helpen.

Conclusie

Dit rapport is van DJI en dat is een drone-fabrikant en dan ben je niet geheel vrij van eigen belang. Maar al deze gevallen zijn gedocumenteerd dus ook echt gebeurd. Waar DJI even aan voorbij gaat dat drones ook worden gebruikt voor minder levens-reddende acties zoals het vervoeren van drugs en het vervoeren van bommen.

Bron: rapport DJI

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.