Crew Dragon Space X

SpaceX Crew Dragon en Ripley weer veilig terug

De afgelopen week was een spannend moment voor SpaceX en NASA. Voor het eerst ging er een dummy met de naam Ripley mee naar het ISS in de vrachtcapsule van SpaceX. Dit als test voordat er echte mensen mee vervoerd worden.

Ripley is terug!

Op 2 maart vertrok er een Crew Dragon bovenop een Falcon 9-raket van SpaceX. Op zich niet zo heel bijzonder want SpaceX bevoorraad al jaren het ISS voor de NASA. Na het stoppen van het Space Shuttle programma had de organisatie geen vaartuigen meer.

Voor het transport van mensen is de NASA nog afhankelijk van andere landen zoals Rusland. Om het vervoeren van mensen weer in eigen handen te hebben test men het vervoer via de Crew Dragon van Space X.

Belangrijke test

In de Crew Dragon zat een test dummy die volgestopt was met sensoren. Op deze manier kon men testen of een echte mens geen schade kan oplopen bij de reis naar het ISS met de Crew Dragon. Deze dummy kreeg de naam Ripley.

De tweede belangrijke test was het automatisch docken van het ruimtevaartuig aan het ISS. Daarvoor werd het vaartuig vastgepakt door een robotarm en vastgelegd. Deze reis werd het automatisch docken en enkele noodscenario’s getest.

De landing in de Atlantische Oceaan. Bron Nasa

Terugkeer

Na 6 dagen in de ruimte kwam de capsule weer terug op aarde. NASA verklaart dat, hoewel ze de data nog moeten bekijken, de test een groot succes was. Wanneer er niks tegenzit zal er dit jaar nog en bemande capsule naar het ISS worden gestuurd.

Bron: Nasa

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.