De VS klaagt Apple aan, dit is waarom

Het is een basale titel, maar het komt er wel op neer. De Amerikaanse instanties klagen Apple aan. De centrale klacht is dat het merk een monopolie heeft en daar gebruik van maakt.

Wat is de aanklacht?

De ‘Department of Justice’ heeft de klacht uitgebreid omschreven op de eigen website.

Apple illegally maintains a monopoly over smartphones by selectively imposing contractual restrictions on, and withholding critical access points from, developers

Department of Justice VS

Met de bovenstaande quote zegt de DOJ dat Apple zijn producten zo afsluit voor anderen zodat deze niet volledig te benaderen zijn door andere ontwikkelaars.Op het eerste gezicht haal je daar waarschijnlijk niets slechts uit. Toch heeft het grote consequenties.

Met deze werkwijze zorgt Apple er namelijk voor dat veel apparaten en diensten alleen goed werken met een ander apparaat Apple en gecombineerd met een ander besturingssysteem, zoals Android, niet of onvolledig.

Een goed voorbeeld is de Apple Watch. Deze werkt alleen volledig wanneer hij gecombineerd wordt met Apple smartphone. Vind je de Apple Watch een mooi apparaat maar wil je hem gebruiken met je Android, dan loop te tegen heel veel beperkingen aan.

Een tweede voorbeeld is het versturen van berichten. In de Verenigde Staten maakt men nog steeds veel gebruik van SMS. Wanneer je een SMS verstuurt vanaf een Android naar een Apple, dan verschijnt je bericht in een groene ballon in plaats van een blauwe.

De vier punten in de aanklacht

De aanklacht van de DOJ bestaat uit vier pilaren. Ik heb ze hieronder beschreven.

Apple blokkeer innovatieve Super Apps

Wanneer je het nieuws rond Twitter/X volgt is de term Super App je niet onbekend. Met deze term bedoelt men een applicatie waarin je heel veel verschillende zaken kan doen. Het beste voorbeeld is het Chinese WeChat, hierin kun je berichten versturen, winkelen, een doktersafspraak maken, boodschappen doen en nog veel meer

Onderdrukken van mobiele Cloud Streaming diensten

Apple zou de ontwikkeling van mobiele gaming diensten blokkeren. Deze diensten zouden op elk soort device moeten werken. Door ze niet te laten werken op Apple kan een dergelijke dienst nooit de groei halen die het nodig heeft.

Het uitsluiten van Cross-Platform messaging apps

Apple heeft liever dat je het eigen iMessaging systeem gebruikt om in contact te blijven. Dit werkt ook alleen op en met Apple. De app Beepr heeft een poging gedaan om iMessaging te integreren maar dat werd snel de kop ingedrukt.

Apple limiteert andere betaalplatformen

Deze aanklacht kennen we al uit Europa. Van Apple mag je niets kopen vanuit een app zonder dat je daar de eigen betaaldienst voor gebruikt. En deze betaaldienst houdt natuurlijk een gedeelte in voor de dienst die het verleent.

De rechtszaak krijgt vooral in de Verenigde Staten heel veel aandacht. Wat denk jij, heeft Apple een monopolie wanneer het om smartphones gaat en gaan ze daar netjes mee om?

Foto door KATRIN BOLOVTSOVA

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.