Fortnite wint rechtszaak van Google

Google en Apple zijn de twee enige bedrijven met een appwinkel van belang. Beide hebben regels en een van die regels is dat je het betalingssysteem van de appstore of de Google Play Store moet gebruiken. Volgens veel ontwikkelaars van apps en games is dat oneerlijk en vinden ze het percentage dat zowel Apple als Google houdt te groot.

Fortnite op de barricades

Er zijn al veel bedrijven geweest die protest hebben aangetekend tegen de praktijken van Apple en Google. Je moet van goede huize komen (groot en rijk) om een dergelijke strijd te winnen. Fortnite is deze uitdaging aangegaan en lijkt daar nu resultaat in te boeken.

De strijd tussen Google en Fortnite is al drie jaar oud en begon al in 2020. In dit artikel kun je daar meer over lezen. Eerst kwam Fortnite niet naar de Play Store, toen weer wel. Omdat Fortnite een update voor de app bracht waarmee ze de gebruikers een alternatieve betalingsmethode, hun eigen, aanboden verwijderde Google de app weer. Het aanbieden van andere betalingsmethode anders dan die van de Play Store is in strijd met de regels en dan moet je wegwezen.

Omdat het op Android mogelijk is een app op je smartphone te zetten buiten de Google Play Store om (Side Loaden). Alleen raadt Google dit af omdat het gevaarlijk zou zijn. Wanneer je een app downlaod buiten de Google Play Store om kan Google niet garanderen dat het geen app is vol met software die je gegevens kunnen stelen.

Toch een rechtszaak

Fortnite wilde toch zijn gelijk halen en heeft alsnog een rechtszaak in California gevoerd tegen de zoekgigant en gewonnen. Google heeft een monopolie mety zijn Google Play Store en buit dat uit.

Google zegt het hier niet bij te laten zitten en gaat in hoger beroep. Het argument van de zoekgigant is dat ze met de Google Play Store de kwaliteit en veiligheid van apps voor de gebruikers kunnen garanderen. Daar tegenover staat een verdienmodel, want security en privacy kost geld. En laten we eerlijk zijn, daar heeft Google een punt. Toen Fortnite besloot alleen via een te sideloaden bestand te gaan werken kwamen er vele tientallen Fortnite clones online die allemaal kwade bedoelingen hadden.

Bron

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.