Wat is Bitcoin

Hoe komt de prijs van Bitcoin tot stand?

Vorige week verscheen het eerste artikel in een reeks over Bitcoin. In het tweede artikel uit deze reeks gaan we in op het bepalen en tot stand komen van de prijs van Bitcoin.

De prijs van Bitcoin

Voordat ik dieper in ga op de totstandkoming van de prijs van Bitcoin is het belangrijk te weten dat Bitcoin een bepaalde waarde heeft. De waarde is niet gelijk aan de prijs. De prijs is namelijk gebaseerd op een monetair systeem. De waarde daarentegen wordt bepaald door de voordelen en het gebruiksgemak. Het resultaat van deze voordelen en gebruiksgemak ligt bij Bitcoin vooral in de innovatie, het netwerk en andere kenmerken. In dit artikel ga ik een aantal belangrijke waardebepalende factoren van de Bitcoin bespreken.

Wetenschappelijke Waarde

Bitcoin waarde

Bitcoin heeft het Byzantine Generals probleem opgelost. In het kort gaat dit over de gebreken wanneer gecommuniceerd wordt over een onbetrouwbare verbinding. Satoshi Nakamoto (de bedenker van de Bitcoin) lost dit op door gebruik het dubbel uitgeven te voorkomen door gebruik te maken van een zelf organiserend, controleren en tijdgebonden registraties. Dit alles wordt bijgehouden in peer-to-peer verbindingspunten die deel uitmaken van het Bitcoin netwerk.

Technologische Waarde

Omdat Bitcoin gedecentraliseerd netwerk bestaat, kan het Bitcoin protocol bestaan zonder afhankelijk te zijn van een centrale server. Dit betekent dat het niet zomaar afgesloten kan worden. Daarbij is Bitcoin een openbaar protocol, wat betekent dat een autoriteit niet het gebruik kan bepalen.

Sociale Waarde

Satoshi Nakamoto heeft met de creatie van de Bitcoin nog een zeer belangrijk sociaal element uit het betaalverkeer opgelost: vertrouwen. Een decentraal netwerk met daarin het grootboek betekent dat er geen gebruik wordt gemaakt van slechts één partij maar het gehele netwerk. Elke Bitcoin eigenaar is zelf verantwoordelijk voor de opslag en het veilig houden van de eigen Bitcoins. Er komt geen derde partij aan te pas zoals een bank om je Bitcoins vast te houden. Hierdoor is er geen noodzaak meer voor een gecentraliseerde autoriteit en dat is het doel van Bitcoin.

Teken van waarde

Een Bitcoin kun je heel vaak kopiëren, maar je kunt het slechts één keer uitgeven. Dit kun je testen door een Bitcoin wallet te kopiëren naar een andere computer. Dezelfde Bitcoins (de code) bestaan op dat moment op twee computers, maar alleen de eerste uitgave (tijdsgebonden aspect) wordt geaccepteerd. De tweede wordt geweigerd. Deze vernieuwing is cruciaal in Bitcoin.

Ontwerpwaarde van Bitcoins

Door het tegengaan van een dubbele uitgave van één Bitcoin, brengt het meteen extra kenmerken wat weer toegevoegde waarde is voor de gebruikers:

  • manier om te betalen (valuta)
  • manier om vermogen vast te leggen (veilige opslag en verzending)
  • gedecentraliseerd openbaar transactie grootboek (blockchain)
  • manier om contracten vast te leggen (nu nog niet voldoende in gebruik ondanks het potentieel)

In het dagelijks gebruik komen de eerste drie punten het meeste voor.

Hoe de prijs van de Bitcoin wordt bepaald

Bitcoin waarde goud

De prijs van de Bitcoin is zoals gezegd niet gelijk aan de waarde. De prijs wordt bepaald door een aantal factoren: schaarste, nut, vraag en aanbod. Wanneer iets zowel schaars als zeer nuttig is, dan zal het veel waarde hebben en daarmee ook een bepaalde prijs eisen, terwijl de andere punten gelijk blijven.

We nemen het voorbeeld van goud. Waarom kost goud veel geld? Eenvoudigheidshalve: het is relatief duur omdat het schaars is, het is heel moeilijk te vinden en er is een beperkt aanbod. Ook heeft goud een bepaald nut waar consumenten een geluk of tevredenheid uit halen. De combinatie van deze elementen zorgen voor de waarde waarmee de prijs wordt bepaald door de markt van vraag en aanbod.

Het nut van Bitcoin heb je in het stuk hierboven al kunnen lezen, maar wat nu over de andere elementen. Bitcoin, is net als goud, schaars. Er is maar een beperkt aanbod. Op dit moment circuleert 16.5 miljoen van de slechts 21.000.000 beschikbare Bitcoins. Dit plafond van 21.000.000 is bekend waardoor de schaarste heel transparant is.

Daarnaast is Bitcoin ook perfect uitwisselbaar (één Bitcoin is gelijk aan een andere), het is deelbaar (je kunt in delen van Bitcoin betalen) en het is eenvoudig te verifiëren (door de blockchain).

En nu die prijs dan eindelijk

De prijs van de Bitcoin wordt bepaald door de markt op basis van vraag en aanbod. Je tweedehands spullen krijgen op basis van vraag en aanbod een prijs. En zo gaat het ook in  de vee- en plantenhandel.

Handelaren zorgen voor deze vraag en aanbod op diverse beurzen: een Bitcoin exchange. Een paar voorbeelden van beurzen zijn: BTCDirect, The Rock, Kraken, Bitbay, maar er zijn er nog veel meer. De handelaren geven door middel van kopen en verkopen aan tegen welke prijzen ze dat willen doen.

Bitcoin exchange

 

Het is een constante interactie tussen de kopers en verkopers die steeds weer aangeven tegen welke prijs ze de Bitcoin willen verhandelen.

Maar bij het bepalen van die prijs wordt er ook rekening gehouden met kopers die willen betalen voor de toekomstige waarde van de Bitcoin. Dus wanneer een koper gelooft dat iets, bijvoorbeeld de Bitcoin, in de toekomst meer waard zal worden, zal deze koper waarschijnlijk nu al meer betalen voor deze Bitcoin.

Waarom verandert de prijs van de Bitcoin dan zo vaak?

Dit wordt ook wel de volatiliteit, de beweeglijkheid van het product op veranderingen in de markt, genoemd. De volatiliteit is niet alleen bij de Bitcoin zeer veranderlijk. Er zijn meer dingen zoals aandelen, andere valuta, olie die net zo volatiel (beweeglijk) kunnen zijn. Ze stijgen en dalen heel vaak tegen een basis valuta (vaak de US Dollar).

De totale Bitcoin markt is relatief nog enorm klein ten opzichte van andere industrieën. Daarom is er ook niet heel veel geld nodig om de marktprijs te laten stijgen of te laten dalen. Dat is ook meteen de reden waarom de Bitcoin prijs relatief volatiel is.

Daarentegen! De volatiliteit van de Bitcoin wordt steeds minder en de laatste tijd is de koers zelfs redelijk stabiel.

Dus!

Dat is het. Samengevat: wanneer is nuttig en schaars is, krijgt het een bepaalde waarde en daarmee vraag en aanbod wat uiteindelijk de prijs bepaald. Bitcoin is zowel nuttig als schaars, daarmee heeft een waarde en de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Bovenal: onthoud dat de waarde en de prijs van Bitcoin niet aan elkaar gelijk zijn.

 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.