Space X Crew Dragon

SpaceX Crew Dragon legt succesvol aan bij ISS

Sinds het Spaceshuttle-programma stil gezet werd is de Verenigde Staten afhankelijk van onder andere de Russen om bij het International Space Station te komen. SpaceX is een laatste test aan het afronden om vanaf deze zomer het transport te kunnen verzorgen.

ISS

ISS staat voor International Space Station. Dit is een permanent bemand ruimtestation gebouwd en bekostigd door verschillende landen. Sinds 2000 wonen er permanent mensen op het ISS die daar allerlei onderzoeken uitvoeren.

De verschillende landen die aan het programma meedoen halen en brengen zelf hun astronauten. Sinds de Space Shuttle niet meer vliegt is de Verenigde Staten afhankelijk van het buitenland voor het personele transport. De Nasa heeft onder andere SpaceX gevraagd een transportmiddel te maken. Dit bedrijf kwam met de Crew Dragon die bovenop een Falcon 9 raket van SpaceX de ruimte in geschoten kan worden.

Laatste test

De Crew Dragon is al vaker de ruimte in gestuurd (al sinds 2012) maar werd toen altijd door een robotarm aan het ISS gekoppeld. De missie die afgelopen zaterdag vertrok was om twee redenen anders dan de andere reizen.

Ten eerste zou de het ‘docken’ van de Crew Dragon volledig automatisch gaan. De robotarm zou deze keer achterwege gelaten worden. De tweede reden waarom deze trip zo bijzonder is ligt aan de bemanning.

Lees ook: Met deze raket gaat Elon Musk naar Mars.

Met de Crew Dragog werd deze keer een pop meegestuurd met hetzelfde formaat als een mens. Ripley, zoals deze pop heet, zit vol met sensoren die moeten meten wat de ervaring van een mens zal zijn tijdens de korte reis naar het ISS.

Openen van de deur door de astronauten, bron NASA

Succes

Vandaag legde de Crew Dragon succesvol aan zonder gebruik te maken van middelen op ISS te gebruiken. Er werden verschillende testen gedaan om bepaalde situaties na te bootsen. Daarna werd de module succesvol gekoppeld. Nadat de astronauten alles gecontroleerd hadden zijn ze aan boort gegaan. Daar controleren ze Ripley, het vaartuig en laden ze de vracht uit die de Crew Dragon bij zich had.

Astronauten van de ISS in de Crew Dragon. Beeld: NASA

Over enkele dagen zal de Crew Dragon weer losgekoppeld worden en naar de aarde terugkeren door middel van een landing de Atlantische Oceaan. Daarna zal de NASA samen met SpaceX alles evalueren. Wanneer er geen foutjes meer gevonden zij dan zullen er deze zomer voor het eerst echte astronauten met de Crew Dragon naar het ISS vertrekken.

Bron: The Verge

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.